Nieuwsonderzoek moordzaak

Verdachten van moord op Derk Wiersum worden apart berecht

Bij de voorbereidende zitting rond de liquidatie van advocaat Derk Wiersum, bleek vrijdag dat het nog niet is gelukt om telefoons van de betrokkenen te ontsleutelen. Een van de verdachten in deze zaak is de neef van Ridouan T., de hoofdverdachte in de Marengo-zaak en vermoedelijk opdrachtgever van de moord op de raadsman van de kroongetuige in die zaak.

Condoleanceregister voor de neergeschoten advocaat Derk Wiersum. Beeld ANP
Condoleanceregister voor de neergeschoten advocaat Derk Wiersum.Beeld ANP

Het is nog niet gelukt de Sky-telefoons te ontsleutelen van mogelijke betrokkenen bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Als dit de recherche lukt, zal dat mogelijk nieuw bewijs opleveren tegen Anouar T., de neef van hoofdverdachte Ridouan T. in het liquidatieproces Marengo.

Dat bleek vrijdag tijdens een pro-formazitting in de strafzaak Pulheim, die gaat over de moord op advocaat Derk Wiersum op 18 september 2019. Wiersum was de raadsman van de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo. Het OM ziet Ridouan T. als opdrachtgever voor die moord, maar hij is (nog) geen verdachte in Pulheim. Zijn neef Anouar T. is dat wel. Hij wordt verdacht van het leveren van de auto’s die bij de voorbereiding en uitvoering van de moord op Wiersum zijn gebruikt.

Anouar T.’s voorlopige hechtenis werd op de vorige zitting geschorst omdat er onvoldoende grond was om hem langer vast te houden. Ook in de aanpalende strafzaak naar een groep autodieven, ‘Buizerd’, is Anouar T.’s voorlopige hechtenis opgeheven, zodat hij nu – vooralsnog – weer vrij man is. Hij blijft wel verdachte. De aanklagers in Buizerd en in Pulheim ‘steken binnenkort de koppen bij elkaar’ om te kijken of beide zaken op elkaar kunnen worden afgestemd of tot één zaak kunnen worden samengesmeed, aldus een van de officieren van justitie vrijdag in het Pulheim-proces.

Dna-sporen

In de strafzaak rondom de moord op Wiersum staan drie verdachten terecht. Naast Anouar T. zijn dat Giërmo B. en Moreno B. (niet dezelfde achternaam en geen familie). Zij zijn volgens de aanklagers de uitvoerders van de moord. Hun dna is gevonden in de witte Opel Combo die bij verkenningen vooraf en bij de moord zelf zou zijn gebruikt. Bovendien ‘linken’ hun telecomgegevens hen aan de plaats delict, aldus het OM.

De verdachten ontkennen elke betrokkenheid. Verschillende getuigen hebben verklaard dat de gebruikte auto op de dag van de moord, een witte Opel Combo, in gebruik was door Giërmo B. Zijn advocaat, Jacques Taekema, benadrukt dat zijn cliënt de auto na de moord ‘niet in de fik stak’, maar gewoon bleef gebruiken. Dat duidt er volgens hem op dat zijn cliënt niets met de moord had te maken.

Giërmo B. en Moreno B. zullen apart van Anouar T. worden berecht. Zij blijven voorlopig vastzitten; hun persoonlijke belang weegt volgens de rechtbank niet op tegen het maatschappelijk belang en de geschokte rechtsorde. De inhoudelijke behandeling van deze zaak staat gepland van 12 tot en met 21 juli. Anouar T.’s zaak begint zodra het onderzoek tegen hem is afgerond.

Meer over