Verdachten scooterdrama krijgen tot 4 jaar cel

De twee scooterrijders die in 2010 in Nijmegen een voetganger doodreden terwijl ze op de vlucht waren voor de politie, zijn in een langslepend strafproces alsnog veroordeeld wegens dood door schuld. Een van hen krijgt een celstraf van 4 jaar, de ander krijgt 3 jaar en 9 maanden.

Wil Thijssen
Verdachte Mohamed el G. in 2010 Beeld anp
Verdachte Mohamed el G. in 2010Beeld anp

De verdachten, Mohammed el G. (destijds 22 jaar) en Mohammed A. (destijds 20), wilden op 15 januari 2010 het Belvoir Hotel in Nijmegen overvallen. Bij het zien van een politieauto sloegen ze op een gestolen scooter op de vlucht. Ze reden zonder helm, met hoge snelheid en zonder licht tegen het verkeer in. In het stadscentrum tijdens de grote vrijdagavonddrukte, negeerden ze een rood verkeerslicht. Een 49-jarige man die op een zebrapad liep, werd daarbij aangereden. Hij overleed enige tijd later in het ziekenhuis.

Ook de twee verdachten belandden in het ziekenhuis. El G. heeft die nacht een medewerker van het Radboudziekenhuis en politieagenten ernstig bedreigd en beledigd. Hij kreeg een celstraf van twee jaar wegens het voorbereiden van een gewapende overval, heling, en mishandeling en bedreiging van de ziekenhuismedewerker en agenten.

Naar elkaar wijzen

In eerste instantie, eind 2010, werd de hoofdverdachte tot 8 jaar cel veroordeeld voor de dood van de voetganger. In 2012 sprak het hof in Arnhem hem daarvan vrij, omdat niet duidelijk was wie van de twee daders gereden had. Beide verdachten (nu 26 en 24 jaar) wezen tijdens het strafproces voortdurend naar elkaar als zijnde degene die de scooter bestuurde.

De Hoge Raad verwees de zaak terug naar het gerechtshof in Den Bosch, dat dinsdag oordeelde dat beide mannen schuldig zijn aan het Nijmeegs scooterdrama. Volgens het hof doet het er niet toe wie de scooter bestuurde; een meerijder moet immers meehangen in bochten. De rechters spreken van 'zeer onvoorzichtig en onoplettend' rijgedrag.

Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist wegens doodslag, maar dat misdrijf wordt niet bewezen geacht. De celstraffen komen bovenop eerdere straffen voor het voorbereiden van de mislukte gewapende overval, de heling en de bedreiging en mishandeling. Daarvoor kregen El G. en A. eerder al 2 respectievelijk anderhalf jaar waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Het hof in Den Bosch geeft Mohamed A. nu een iets lagere straf, omdat de zaak buiten zijn schuld lang heeft geduurd. Verder moeten de daders een schadevergoeding van 10.000 euro betalen aan de partner van het slachtoffer.

Meer over