Verdachten 11/3 aangeklaagd voor massamoord

Een Spaanse rechter heeft vrijdag drie Marokkanen, die worden verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslagen in Madrid, aangeklaagd voor 190 moorden en 1.400 pogingen tot moord, plus het lidmaatschap van een gewapende groep....

De rechter verlengde de hechtenis van de drie Marokkanen en twee Indiërs die tegelijk met hen werden aangehouden. De Indiërs zijn aangeklaagd voor samenwerking met een gewapende groep.

De vijf, onder wie de hoofdverdachte van de aanslagen, Jamal Zougam, mogen geen contact hebben met advocaten of familie. De rechter besloot de vijf in staat van beschuldiging te stellen na hen langdurig te hebben ondervraagd.

De voorlopige aanklacht maakt het mogelijk de verdachten twee jaar gevangen te houden zonder formele tenlastelegging. De periode kan later met nog eens twee jaar worden verlengd.

Een rechtbankfunctionaris zei dat de vijf bij hun voorgeleiding hebben gezegd niets te maken te hebben met de bomaanslagen, waarbij 202 doden vielen. Tot nu toe zijn 190 slachtoffers geïdentificeerd.

De verdachten ontkenden elke band met Al-Qai'da of andere terreurgroepen en zeiden dat zij lagen te slapen toen de bommen tijdens de ochtendspits in vier treinen ontploften.

Meer over