Verdachte zorgfraude zit opnieuw vast

AMSTERDAM De directrice van de zorginstelling ANSA in Lelystad, die verdacht wordt van fraude en valsheid in geschrifte, zit sinds gisteren opnieuw voor twee weken in voorarrest.

Vrijdagavond 5 november was zij na verhoor door de rechter-commissaris vrijgelaten. De rechter vond de verdenking tegen de vrouw weliswaar serieus, maar zag geen reden om haar nog langer vast te houden.


De vrouw was op 2 november opgepakt op last van het Openbaar Ministerie. Het OM ging - dat is uitzonderlijk - tegen het besluit tot vrijlating in beroep bij de raadkamer van de rechtbank in Lelystad. Die oordeelde gisteren dat de vrouw opnieuw voor twee weken de cel in moet. Zij meldde zich 's middags zelf bij het politiebureau.


Het OM achtte de kans groot dat de vrouw, eenmaal op vrije voeten, opnieuw in de fout zou gaan. Ook zou zij bewoners en personeel van ANSA onder druk kunnen zetten om valse getuigenverklaringen af te leggen. De raadkamer deelt die vrees en vernietigde het vrijlatingsbesluit.


Bij zijn beslissing liet de raadkamer zwaar meewegen dat de ANSA-directrice al een paar keer door de burgerlijke rechter werd gedwongen om geld dat zij anderen had afgetroggeld terug te betalen. 'Het plegen van de oplichting en fraude is dan ook stelselmatig te noemen', aldus de rechtbank in een officiële verklaring.


De 48-jarige directrice heeft volgens het OM huursubsidie en persoonsgebonden budgetten (bedoeld voor hulp) van de 60 bewoners van ANSA in eigen zak gestoken en de bewoners afgescheept met zakgeld.


Alles bij elkaar zou ze circa een miljoen euro hebben geïncasseerd, vermoedt het OM. Voor dat bedrag heeft het OM dan ook beslag gelegd op de elf ANSA-woningen in Lelystad, die eigendom zijn van de vrouw. De meeste bewoners van ANSA hebben een achtergrond van geweld en verslaving. Het merendeel heeft een uitkering.


Meer over