Verdachte was bij politie al eerder in beeld

Een 48-jarige man die honderden tienermeisjes via internet zou hebben benaderd voor seksueel contact, opereerde jarenlang in het zicht van de politie. Door een fout van de Drentse zedenrecherche ging hij in 2012 vrijuit. Pas nadat hij een nieuw slachtoffer had gemaakt, werd hij alsnog gearresteerd.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

GRONINGEN - De verdachte, Frank R. uit het Brabantse Cuijk, is op 19 mei 2013 aangehouden tijdens een ontmoeting met één van zijn slachtoffers, een 12-jarig meisje. Onnodig laat, erkent de politie. 'We hadden deze man driekwart jaar eerder op het spoor kunnen komen', zegt Max Daniel, hoofd operatiën van de politie Noord-Nederland.

R., die de Belgische nationaliteit heeft, maakte zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) acht jaar lang schuldig aan grooming: het via internet benaderen van jongeren voor seks. Dat deed hij op grote schaal: met zo'n 300 meisjes. 'Ik denk dat er in Nederland nog nooit een vergelijkbare zaak is geweest met zo veel slachtoffers', zegt officier van justitie Pieter van Rest.

R. was vanaf 2005 actief op chatprogramma's zoals MSN. Daar opereerde hij volgens het OM onder een valse naam en leeftijd. Hij gaf zich uit voor een 'collega-puber', zegt Van Rest. Had hij eenmaal contact met een meisje, dan probeerde hij haar zover te krijgen dat ze zich ging uitkleden achter de webcam op haar computer.

Op R.'s computer troffen rechercheurs 26 duizend filmpjes aan en 144 duizend foto's met daarop naakte meisjes tussen de 12 en 16 jaar oud. Kinderpornografie, stelt het OM. Had R. genoeg beelden verzameld, dan begon hij aan zijn volgende stap: het regelen van een afspraak met het meisje voor seksueel contact.

Bij ten minste elf meisjes slaagde hij daarin. Meestal gingen ze op bezoek in de flat van R. in Cuijk, waar het tot lichamelijke intimiteiten kwam. Of er sprake was van verkrachting, wil het OM niet zeggen. Soms bleven de meisjes, afkomstig uit heel Nederland en België, jarenlang naar Brabant komen. Zij zagen R., de 40 al gepasseerd, als hun vriend.

Ouders hebben vaak niets in de gaten als hun tienerdochters via internet in handen vallen van een man als R., zegt Daniel van de politie Noord-Nederland. 'Kinderlokkers op internet zijn een nieuw fenomeen. Voor ouders die zelf nog in een analoge wereld leven, is dit veel moeilijker herkenbaar dat de kinderlokker op het schoolplein.'

In 2009 krijgt de politie een eerste aanwijzing dat R. zich bezighoudt met seksueel misbruik via internet. Het IP-adres van zijn computer - een unieke code - duikt op in een lijst met andere IP-adressen van computers die mogelijk worden gebruikt door zedendelinquenten. Maar R. wordt niet door de politie verhoord.

'Volgens de richtlijn van toen is daar correct gehandeld', zegt Daniel. Deze richtlijn is aangescherpt: zou de computer van R. nu op zo'n lijst staan, zou hij vermoedelijk wel bezoek krijgen van de politie. 'Het kan dan zijn dat iemand opgelucht is dat hij gepakt wordt, en leegloopt', zegt officier Van Rest.

Twee jaar later duikt R. opnieuw op. Een tienermeisje benadert de politie: ene Frank R. uit Nijmegen valt haar vriendin lastig. Deze vriendin wil 'van geen kant meewerken', zegt Daniel. Het onderzoek loopt dood: R. woont namelijk niet in Nijmegen. Ook in de politieregistratie duikt zijn naam niet op, want R. is nog nooit eerder veroordeeld voor een zedenmisdrijf.

In 2012 meldt een verontrust ouderpaar zich met hun tegenstribbelende dochter van 16 bij de Drentse zedenpolitie. Het meisje heeft een relatie met een man van in de 40: Frank R. 'Zij wilde niet met de politie meewerken', zegt Daniel. 'De ouders kozen er uiteindelijk voor om geen aangifte te doen.'

In de politieregistratie zien de rechercheurs niet dat R. al vaker is genoemd in verband met seksueel misbruik. De vorige melding, uit 2011, komt niet naar boven. De politie besluit daarop om R. te laten lopen. Dat is fout, zegt officier Van Rest. 'De politie had dit besluit moeten voorleggen aan het OM. Het niet bij ons melden, dat is verkeerd. Mogelijk hadden wij gezegd: we beginnen toch een onderzoek naar R.'

Negen maanden later komt een 12-jarig meisje uit het Groningse Uithuizen op zaterdagavond niet thuis. De politie slaat groot alarm. De volgende dag treft een opmerkzame voorbijganger haar aan in een geparkeerde auto. Naast haar zit Frank R., die ze onlangs via internet heeft ontmoet. Hij heeft haar seksueel misbruikt, vertelt het meisje. R. zit sindsdien vast.

undefined

Meer over