Verdachte van politieke moord Corsica staat terecht

Ruim vier jaar was hij voortvluchtig. In Zuid-Amerika, in Zuidoost-Azië – overal werd hij gezocht. Vanuit zijn schuilhut in de bergen van Corsica, die hij als schaapsherder zo goed kent, kon hij op televisie volgen hoe Interpol naar hem uitkeek....

Van onze correspondent Ariejan Korteweg

In Parijs begon maandag het proces tegen de man die ervan wordt verdacht op 6 februari 1998 Claude Érignac, prefect (hoogste bestuurder) van Corsica te hebben gedood met drie kogels in de nek. Colonna houdt vol dat hij het niet gedaan heeft. Op Corsica – 270 duizend inwoners – werden 30 duizend handtekeningen opgehaald voor zijn vrijlating.

Érignac stapte om negen uur ’s avonds uit zijn auto om zijn vrouw te vergezellen naar het theater Kallisté in Ajaccio. Op weg naar het theater werd hij neergeschoten en hij overleed ter plekke. De daders vluchtten. Op de plaats van het misdrijf lieten ze een machinepistool achter, dat een paar maanden eerder uit een politiepost in Pietrosella was gestolen.

Een jaar later worden zes mannen opgepakt, die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord. Als Colonna dit hoort, neemt hij de benen: monter aux chêvres, – naar de geiten klimmen – zoals hij het zelf noemt in een interview dat hij vlak voor zijn vlucht gaf. ‘Ik heb dan misschien een passend profiel, maar bewijs maar eens dat ik het was’, zei hij tegen tv-zender TF1.

Terwijl Colonna zich schuilhield, werden de mogelijke medeplichtigen veroordeeld. Ze kregen straffen die uiteenlopen van vijftien jaar tot levenslang. De mobiele telefoons die ze tijdens de aanslag gebruikten, zijn het voornaamste bewijsmateriaal. Zeven dagen voor de uitspraak wordt Colonna opgepakt. Pierre Alessandri, een van de tot levenslang veroordeelden, verklaarde later dat hij degene was die de kogels afvuurde.

Alle betrokkenen hadden banden met de Corsicaanse onafhankelijkheidsbeweging, de A Cuncolta Naziunalista, maar waren het niet eens met de gematigde koers die de beweging in het midden van de jaren negentig koos. Er moest een symbolische daad gesteld worden. En niets was symbolischer dan het doden van de prefect, vonden de zeven.

Corsica is het zorgenkind van de regering Sarkozy. Niet alleen vanwege de onafhankelijkheidsbeweging, maar ook vanwege de maffiapraktijken die op het eiland heersen. Zowel Sarkozy als eerste minister Fillon ging al enkele keren op werkbezoek. Om te laten zien dat het menens is, vergaderde de ministerraad er deze maand.

Een interessante bijrol in het drama van Colonna wordt vervuld door de Corsicaanse zangeres Patrizia Gattaceca. Ze werd vorige week gearresteerd omdat ze de voortvluchtige Colonna in 2002 en 2003 een aantal maanden onderdak zou hebben verschaft. Gattaceca is op Corsica bekend door het trio Nouvelles Polyphonies Corses, dat traditionele a capella liedjes zingt. Ze heeft bekend. ‘Mijn geweten schreef me voor dat ik dit doen moest’, zei ze. ‘Ik heb gevolg gegeven aan een gouden regel op Corsica, die van de gastvrijheid.’

Anders dan bij de andere verdachten, is er geen materieel bewijs tegen Colonna. De uitspraak is op 12 december.

Meer over