Verdachte van 'Gorcum' zwakt bekentenis af

De eerste dag van de rechtszaak over de schietpartij begin dit jaar in Gorinchem heeft weinig licht gebracht in deze geruchtmakende affaire....

De schietpartij kostte twee meisjes (17 en 18 jaar) het leven. Hoewel Fuad eerder tijdens verhoren geëmotioneerd alle schuld op zich had genomen, verklaarde hij voor de rechtbank zich 'niet meer te kunnen herinneren geschoten te hebben'.

De drie verdachten hadden op 10 januari dit jaar ruzie gekregen in café Bacchus in Gorinchem, waarna zij buiten waren gezet. In de koffieshop van Zaim haalden zij een revolver en schoten negen maal op de voordeur van Bacchus. Froukje Schuitmaker en Marianne Roza, die bij de garderobe stonden, werden geraakt door de kogels en overleden. Een meisje van 18 raakte gewond.

De zaak veroorzaakte grote ophef. In Gorinchem werd een stille tocht tegen straatgeweld massaal bezocht . Om misverstanden over de identiteit van de verdachten te voorkomen, maakte de burgemeester meteen bekend dat zij uit de Turkse gemeenschap kwamen.

Donderdag bleef onduidelijk wat er nu precies voor, tijdens en na de schietpartij is gebeurd. Zaim Ö. en Osman Ö. hielden vast aan hun zwijgrecht en de getuigen die door de advocaten van de verdachten werden gehoord, vergrootten de verwarring alleen maar. De verdediger van Fuad Ö., mr P. Bovens, houdt het erop dat zijn cliënt een valse bekentenis heeft afgelegd om zijn oudere broer Zaim uit de wind te houden. 'Loyaliteit jegens de familie is een groot goed in de Turkse cultuur', aldus Bovens.

Uit zijn verhoor van een portier van Bacchus bleek dat deze aanzienlijk minder overtuigd was van de identiteit van de schutter. Deze getuige was bij aankomst omgeven door een haag van agenten. Hij vreest al maanden represailles, 'omdat ik de enige getuige ben die bijna alles heeft gezien'.

De zitting van gisteren stond in het teken van veelvuldige interventies van de verdediging. Het verzoek van de verdediging om de band met de reconstructie gedeeltelijk te tonen, werd gehonoreerd. Te zien is dat Zaim Ö. elke medewerking weigert, Osman Ö. stoïcijns kalm blijft en Fuad Ö. hevig aangedaan is. Geregeld barst hij uit in tranen, eenmaal moet hij kokhalzen. 'Ik weet het niet', stamelt hij steeds.

Psychiater prof A. van Leeuwen, die als getuige-deskundige optrad, geloofde niet in de theorie dat Fuad had bekend om zijn broer vrij te pleiten. 'Ik denk dat alcohol een rol heeft gespeeld. Fuad had veel gedronken en er was de hele avond veel opwinding en ruzie geweest. Ook een in wezen beminnelijk persoon als hij kan dan buiten zichzelf treden.'

Meer over