NieuwsAmsterdamse Rechtbank

Verdachte van fatale verkrachting 68-jarige Amsterdamse was in behandeling bij ggz-instelling

De 20-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij in april een 68-jarige vrouw uit Amsterdam verkrachtte en dodelijk mishandelde, werd op dat moment behandeld door een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Dat laat het Openbaar Ministerie weten na vragen van de Volkskrant.

 Buurtbewoners organiseerden een stille tocht voor Rinia Chitanie. Beeld Hollandse Hoogte / Ramon van Flymen
Buurtbewoners organiseerden een stille tocht voor Rinia Chitanie.Beeld Hollandse Hoogte / Ramon van Flymen

Het OM kan niet zeggen wat de behandeling precies inhield, behalve dat deze ambulant was. De man zat dus niet in een gesloten inrichting. Hij stond woensdag terecht in de Amsterdamse rechtbank, tijdens een tussentijdse zitting.

De mishandeling en verkrachting van Rinia Chitanie veroorzaakte veel beroering in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. Buurtbewoners organiseerden een stille tocht voor de kleine, van oorsprong Surinaamse vrouw, die weinig omging met anderen, maar geliefd was in de buurt.

Op Eerste Paasdag dit jaar ging ze, zoals ze meerdere keren per dag deed, even na negenen ‘s avonds een eindje wandelen. Na 500 meter werd ze bij een hoge flat aangevallen en verkracht door de 20-jarige man. Hij werd ter plekke door de politie opgepakt en heeft volgens het OM de feiten ‘deels’ bekend.

Gedronken

Volgens de officier van justitie heeft de man Chitanie meerdere keren tegen het hoofd en lichaam ‘geschopt, gestampt en geslagen.’ Ook duwde hij de vrouw op de grond, trok haar onderkleding stuk en drong bij haar naar binnen. Hij had die dag volgens het OM gedronken, maar over een eventuele alcoholverslaving is niets bekend.

Getuigen hoorden die avond een luid geschreeuw beneden bij de flat. Ook zagen mensen dat een man op ‘iets’ in schopte. Tegen een man die vanaf de flat de mishandeling en verkrachting filmde, zei de verdachte volgens het OM: ‘Ik zie je wel op de tweede verdieping, met je lichtje. Ik kom naar je toe en maak je dood.’ Ook voor deze bedreiging moet de man zich verantwoorden.

Op 10 juni heeft de familie besloten de vrouw te laten inslapen, omdat haar kans op herstel nihil zou zijn. Ze was na de mishandeling in coma naar het ziekenhuis afgevoerd. De vrouw was zo ernstig toegetakeld dat familieleden haar niet meer herkenden.

Warrig

In de rechtbank maakte de man, gehuld in trainingsbroek en op slippers, woensdag een warrige indruk. Zo kwam hij lachend binnenlopen en vroeg hij, toen het onderzoek door de psycholoog en psychiater ter sprake kwam, of hij een sigaret mocht roken. Buiten de Amsterdamse rechtbank protesteerden actievoerders met een spandoek met de tekst: ‘Statushouder moet het land uit.’ De in Eritrea geboren man, een statushouder, zou op een paar honderd meter afstand van Chitanie hebben gewoond. Onduidelijk is of hij en het slachtoffer elkaar kenden.

De man is door een psycholoog en een psychiater onderzocht, maar dat verliep niet zonder problemen. Volgens het OM wilde hij zijn medische voorgeschiedenis niet bekendmaken, ook al had hij eerder via zijn advocaat gezegd daar geen bezwaar tegen te hebben. Daardoor is bijvoorbeeld niet duidelijk of de man medicijnen gebruikt.

De rechtbank heeft nu bepaald dat hij moet worden geobserveerd in een kliniek zoals het Pieter Baan Centrum. De zaak gaat verder op 19 september, met wederom een tussentijdse zitting. De man staat dan ook terecht voor een eerdere vernieling van een autoruit.

Meer over