Verdachte matchfixing: al jaren ook in Nederland

In de Nederlandse voetbalcompetitie zijn de afgelopen tien jaar 'met enige regelmaat' wedstrijden gemanipuleerd. Dat zegt Paul R., de belangrijkste Nederlandse verdachte in een omvangrijk Duits onderzoek naar matchfixing, in een interview met de Volkskrant. Het is voor het eerst dat hij zich uitspreekt over de situatie in Nederland.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS MENNO VAN DONGEN; WILLEM FEENSTRA

AMSTERDAM - De uitspraken van R. passen naadloos bij bevindingen van de Volkskrant. De afgelopen maanden heeft deze krant met tientallen bronnen in binnen- en buitenland gesproken over matchfixing en de mate waarin Nederland daarbij betrokken is. De krant verkreeg inzage in vertrouwelijke documenten van politieorganisaties, voetbalbonden en gokkantoren.

Paul R. beklemtoont dat hij onschuldig is en slechts een tussenpersoon was die voor anderen geld inzette op de Aziatische gokmarkt. De 54-jarige Nederlander zit sinds november 2012 vast in Dordrecht wegens heling van gestolen schilderijen. Op z'n vroegst dit najaar wordt hij uitgeleverd aan Duitsland, waar hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het manipuleren van elf voetbalwedstrijden in allerlei landen.

In de gevangenis heeft zijn advocaat hem een lijst vragen van de Volkskrant voorgelegd. R. was bereid een deel daarvan te beantwoorden. Hij is naar eigen zeggen via casino's in deze wereld beland. Hij was vroeger beroepsgokker.

Volgens Paul R. kunnen kenners als hij op goksites zien dat een wedstrijd wordt gemanipuleerd door fiksers. Dat kan door de quoteringen van teams nauwlettend in de gaten te houden.

De verdachte vindt het vreemd dat justitie en een onderzoekscommissie van de minister van Sport hem nog niets hebben gevraagd over matchfixing in Nederland. 'Ze moeten met de juiste deskundigen spreken.'

Nederlandse clubs worden met enige regelmaat genoemd door tipgevers en in officiële onderzoeken. Het gaat onder meer om een UEFA Cup-ontmoeting van AZ uit 2005, die wordt vermeld op een vertrouwelijk document lijst van de UEFA met mogelijk gefikste wedstrijden. De bond wil daar niets over zeggen.

'Ik dring al jaren aan op strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing in Nederland', zegt PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken. 'Ik had stevige vermoedens, dit is het bewijs. Alles moet nu uit de kast om ervoor te zorgen dat relevante informatie op tafel komt. We moeten de uitkomsten van de onderzoekscommissie van hoogleraar Olfers niet afwachten. Ik weet dat in de Tweede Kamer inmiddels een meerderheid voor justitieel onderzoek is. We gaan het afdwingen.'

'Dit zijn schokkende bevindingen', oordeelt SP-Kamerlid Renske Leijten. De overheid wist dat er in de Duitse strafzaak Nederlandse aanknopingspunten waren, maar deed er niks mee. Iedereen wijst naar elkaar, het probleem wordt collectief gebagatelliseerd. Dit is een bedreiging van onze volkssport.'

undefined

Meer over