Verdachte Hofstadgroep keurt moord op Van Gogh af

De 24-jarige Mohammed El M., verdacht van lidmaatschap van de Hofstadgroep, heeft maandag voor de rechtbank publiekelijk afstand genomen van de moord op Theo van Gogh....

El M. is een van de laatste verdachten die in het omvangrijke Hofstadproces voor de rechter is verschenen. Volgens het Openbaar Ministerie is de Marokkaanse Amsterdammer een ‘ondersteunende deelnemer’ geweest van het vermeende netwerk, waarvan Mohammed B. de centrale figuur was. El M. werd, evenals vrijwel alle Hofstadverdachten, kort na de moord op Van Gogh aangehouden.

De man kende alle vermeende leden van het netwerk en kwam geregeld bij Mohammed B. over de vloer, tijdens zogeheten huiskamerbijeenkomsten. Volgens El M. waren die bijeenkomsten onschuldig van aard. Er werd over de islam en aanverwante zaken gepraat, aldus El M. Over door extreem-religieuze opvattingen geïnspireerd geweld heeft hij bij Mohammed B. thuis nooit iets gehoord.

In juni 2004 reisde El M. met onder anderen Nouriddin El F., een van de hoofdverdachten in de Hofstadzaak, naar Portugal. De mannen werden het land uitgezet, omdat het vermoeden bestond dat zij een terroristische aanslag wilden plegen. Volgens El M. was dat vermoeden onjuist. Doel van de reis zou het regelen van verblijfspapieren voor El F. zijn geweest.

Terug in Nederland konden El M. en zijn reisgenoten rekenen op belangstelling van de inlichtingendienst AIVD. ‘Ze zijn bang voor de islam’, verklaarde El M. deze interesse. ‘Als ze een jonge gelovige zien, bekruipt hen twijfel.’ El M. ziet zichzelf als ‘een gewone moslim’. De beschuldiging dat hij tot een terreurnetwerk heeft behoord, wees hij van de hand. ‘Ik heb geen groep.’

Het afwijzen van de moord op Van Gogh maakte op officier van justitie K. Plooy niet veel indruk. De aanklager wees erop dat El M. zich tot aan zijn arrestatie niet heeft gedistantieerd van de uiterst radicale ideeën van B. Dat deze tijdens de huiskamerbijeenkomsten werden uitgedragen, staat vast. Op aandringen van Plooy wees de rechtbank maandag een verzoek tot vrijlating van El M., gedaan door diens raadsman Ketwaru, af.

Dinsdag behandelt de rechtbank de zaak tegen Jermaine W. (Walters). Het Openbaar Ministerie zal vrijspraak voor hem vragen. In de zaken tegen de overige verdachten presenteert het OM vrijdag een totaaloverzicht van het bewijs en zal het straffen eisen.

Meer over