Verdachte Dutroux wordt intelligent en koud genoemd

Intelligent, veeleisend en ijskoud. Zo wordt hoofdverdachte Marc Dutroux getypeerd. 'Het is schrikwekkend hoe onbewogen hij blijft bij de verhoren, zelfs tijdens de opgravingen van de geknevelde lichaampjes van Julie en Mélissa', zegt procureur Bourlet....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

De volkswoede richt zich vooral op de persoon van de 38-jarige werkloze staalarbeider, ook al waren meer mensen betrokken bij de ontvoering en moord op de Belgische meisjes. 'Het gezicht van het kwade', schrijft De Morgen bij een foto van Dutroux. 'Hoe begrijp je de demonen die huizen in een doodnormale, zelfs fysiek niet onknappe man?' vraagt de krant zich af.

'Ons land verkeert in een shock', verklaart minister van Justitie De Clerck. Iedereen heeft het over de gruwelijke gebeurtenissen rond Charleroi. Vorige week was er nog de euforie over de bevrijding van twee andere meisjes. Nu overheerst de rouw en woede over de moord op Julie en Mélissa. De twee achtjarige meisjes kwamen door honger en ontbering om in het gruwelhuis van Dutroux in Marcinelle.

Voor een werkloze ex-gevangene - in 1992 kwam hij vervroegd vrij na een veroordeling wegens meervoudige verkrachting - heeft Dutroux er een bijzondere levensstijl op nagehouden. Hij is eigenaar van meerdere huizen in de buurt van Charleroi en huurt daarnaast nog enkele panden. Officieel leeft hij echter van een karige uitkering.

Het gerecht vermoedt dat hij zijn 'vastgoedimperium' heeft betaald met de handel in meisjes en kinderporno. Maar over het bestaan van een uitgebreid pedofilienetwerk, met mogelijke vertakkingen naar het buitenland, zijn nog geen bijzonderheden verstrekt.

In Marcinelle staat het 'horrorhuis' waar ten minste zes meisjes werden vastgehouden. De lijkjes van Julie en Mélissa begroef Dutroux weer in de tuin van zijn huis in Sars-la-Buissière. Ook een handlanger vond daar zijn graf. Het gerecht heeft de afgelopen dagen op verschillende plaatsen in de omgeving van Charleroi opgravingen verricht.

Tijdens zijn vorige veroordeling, eind jaren tachtig, viel Dutroux al op door zijn gedrag. Hij bleef glashard ontkennen en eiste zelfs recht op weerwoord in kranten die over zijn zaak schreven. Na zijn vervroegde vrijlating zeiden sommigen bij het gerecht al dat ze Dutroux in de toekomst nog wel zouden tegenkomen. Zelfs zijn moeder zou destijds hebben gewaarschuwd dat het beter was om haar zoon in de gevangenis te houden.

Volgens gerechtspsychiaters gaat het bij Dutroux veel verder dan louter pedofilie. De een noemt de man 'pychotisch', maar een ander vermoedt dat Dutroux vooral gedreven werd door geldhonger. 'Breng me een meisje en ik geef je vijftigduizend frank', had Dutroux vorig jaar aan een handlanger gevraagd. Volgens zijn bekentenis was de oproep meer als een grap bedoeld en was hij verrast toen hem Julie en Mélissa werden aangeboden. Maar procureur Bourlet heeft zijn bedenkingen over de opbiechtingen.

Bourlet heeft het volk tot kalmte gemaand. Het recht moet zijn loop hebben. Ook Dutroux krijgt een eerlijke rechtszaak. Sommigen denken daar anders over en lijken de verdachte die de gruweldaden heeft bekend het liefst zo snel mogelijk te willen lynchen. Menigeen op straat eist de herinvoering van de doodstraf. Die straf werd in België formeel net twee maanden geleden uit het strafrecht geschrapt.

Maar de ouders van de vermoorde meisjes zien geen heil in de doodstraf. Zij willen slechts gerechtigheid en een celstraf die tot het einde wordt uitgezeten.

Na de opeenvolgende onthullingen van de afgelopen dagen hult het gerecht zich maandag in stilzwijgen. Voor het gerechtsgebouw in Neufchâteau heeft zich een menigte verzameld. Ze kunnen hun woede alleen botvieren op een arrestant die voor een heel andere zaak wordt binnengevoerd. 'Moordenaar' en 'smeerlap' roepen de mensen de jongeman toe.

In Grâce-Hollogne is bij het rouwcentrum waar de vermoorde meisjes gisteren zijn opgebaard, een ware volksoploop. Honderden nemen ontroerd afscheid van Julie en Mélissa. In veel andere plaatsen zijn rouwregisters geopend. Sommige Belgen lopen met een zwart rouwlintje in het knoopsgat.

Meer over