Nieuws

Verdachte dood 14-jarige Esmee pleegde mogelijk al eerder ontucht met haar

De man die vastzit voor betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk pleegde mogelijk al eerder ontucht met haar. De 32-jarige dader kende het slachtoffer volgens het OM ruim een jaar. Zijn voorarrest werd donderdag met negentig dagen verlengd.

Pepijn de Lange
Kinderen leggen bloemen in het park aan de Melchior Treublaan in Leiden, waar Esmee op Oudjaarsdag dood is gevonden.  Beeld Sem van der Wal / ANP
Kinderen leggen bloemen in het park aan de Melchior Treublaan in Leiden, waar Esmee op Oudjaarsdag dood is gevonden.Beeld Sem van der Wal / ANP

Op de ochtend van Oudjaarsdag werd het lichaam van Esmee door een groepje sporters gevonden in een speelpark in het zuiden van Leiden, een klein halfuur fietsen van haar woonplaats. In de nacht daarvoor was ze als vermist opgegeven. Later op de dag werd de uit Leiden afkomstige verdachte aangehouden. Behalve van ontucht wordt hij ook verdacht van doodslag of moord.

Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat het onderzoek naar het misdrijf nog in volle gang is. De politie probeert te reconstrueren wat er is gebeurd nadat Esmee voor het laatst werd gezien, in de namiddag voor haar dood. Deze week zocht een duikersteam met specialistische apparatuur in het water van de Nieuwe Rijn, die door Leiden stroomt. Over ongeveer drie maanden volgt de eerste pro-formazitting, een openbare zitting waarin de stand van het onderzoek wordt besproken.

Koets met witte paarden

Na een uitzending van Opsporing Verzocht, waarin de politie onder andere om informatie over de verdwenen fiets van de omgekomen tiener vroeg, kwamen meer dan honderd tips binnen. Een daarvan leidde tot de vondst van de fiets, een eind van de plekken vandaan waar de tiener voor het laatst werd gezien en waar haar lichaam werd gevonden. Hoe de fiets daar kwam, is onbekend.

Veel Leidenaren leefden de afgelopen weken mee met de familie van het slachtoffer. Ruim een week na haar overlijden stonden honderden mensen langs de weg, toen Esmee, in een witte koets met witte paarden ervoor, naar de begraafplaats werd gebracht.

Turnleraar

Onder meer Omroep West meldde begin januari dat de dader de turnleraar van Esmee zou zijn. De regionale omroep noemde ook zijn naam en initiaal. Sindsdien zouden verscheidene mensen de vermeende dader via sociale media hebben bestookt. Het OM roept op om daarmee te stoppen. Sommige reacties zouden ‘de grens van het betamelijke of zelfs het strafrechtelijke’ raken.

In Nederland komen jaarlijks ruim honderd mensen door moord of doodslag om het leven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag het aantal in 2020 op 121. Van hen hadden er achttien de leeftijd van 20 jaar nog niet bereikt. Over het vorige jaar heeft het CBS nog geen cijfers bekendgemaakt, maar Elsevier Weekblad meldde onlangs op basis van eigen onderzoek dat het aantal vergelijkbaar is.

Meer over