NieuwsCartoonwedstrijd

Verdachte bedreigen Wilders donderdag voorgeleid

De 26-jarige man die dinsdag werd opgepakt op verdenking van het bedreigen van PVV-leider Geert Wilders wordt donderdag voorgeleid. De rechter-commissaris zal besluiten of de man langer in voorarrest blijft. Over het onderzoek doet de politie verder geen mededelingen.

Dinsdagmiddag werd de verdachte opgepakt op het station Den Haag Centraal. Hij dreigde in een Facebookfilmpje met een aanslag op Wilders. ‘Het lijkt erop dat hij in het filmpje aankondigt een aanslag te willen plegen op de organisator van de cartoonwedstrijd van de PVV of op het parlementsgebouw’, zei een woordvoerder van de politie woensdag tegen de Volkskrant .

Op het filmpje, dat ruim 12 minuten duurt, praat de verdachte in Urdu, de nationale taal van Pakistan. Hij gaat westers gekleed, met op zijn hoofd een omgekeerde zwarte pet. De politie kreeg de man na een tip in het vizier. Het is niet bekend van wie of wat deze tip afkomstig is. Evenmin is bekend wat de naam van de man is, of waar hij vandaan komt.

De NOS concludeerde woensdag dat de verdachte al langer door Europa rondreist. Op foto’s van diens Facebook- en YouTube-accounts was de man te zien in Frankrijk, Duitsland, België en Italië. Op 8 november zou de verdachte hebben gezegd dat hij werkzaam was in een pizzeria in de buurt van Milaan. De eerste foto in Europa lijkt te zijn gemaakt in september 2017, zo meldt de NOS.

Cartoonwedstrijd

Uiteindelijk belandde de verdachte dus in Den Haag. In het Facebookfilmpje roept hij op tot een aanslag tegen Wilders en diens cartoonwedstrijd. Die zal later dit jaar plaatsvinden in een afgesloten deel van de Tweede Kamer. De wedstrijd ligt internationaal zwaar onder vuur, met name in Pakistan gaan sommige boze moslims de straat op.

Volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid moet de cartoonwedstrijd gewoon kunnen. Hij noemt de bedreiging aan het adres van Wilders woensdag ‘weerzinwekkend’ en zegt dat justitie de zaak hoog opneemt. ‘We hebben een vrije democratie. Bedreiging van parlementariërs, net als van journalisten, neem ik zeer hoog op.’

Fitna zit nog vers in het geheugen

Terwijl vooral in Pakistan de emoties hoog oplopen over Geert Wilders’ aangekondigde cartoonwedstrijd, tracht het Nederlandse kabinet juist uit alle macht het hoofd koel te houden. Lees de analyse.

Meer over