nieuws

Verdachte agent in zaak-George Floyd beroept zich op zwijgrecht

De voormalige politieagent uit de Amerikaanse stad Minneapolis die terecht staat voor de dood van George Floyd heeft geweigerd te getuigen over zijn aandeel in de fataal afgelopen arrestatie.

Derek Chauvin (rechts) beroept zich op zijn zwijgrecht. Beeld AFP
Derek Chauvin (rechts) beroept zich op zijn zwijgrecht.Beeld AFP

De ontslagen agent, Derek Chauvin (45), beriep zich donderdag op zijn recht te zwijgen op grond van het vijfde amendement van de Amerikaanse grondwet. Dat doen beklaagden in strafzaken meestal om de openbaar aanklagers niet de gelegenheid te geven hun zaak en hun geloofwaardigheid te ondermijnen.

Het was de laatste dag met getuigenverhoren in Chauvins moordzaak, de meest geruchtmakende zaak van racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten in jaren. De witte Chauvin wordt ervan beschuldigd vorig jaar mei de zwarte Floyd te hebben verstikt door tijdens de arrestatie zijn knie op diens nek te zetten.

Chauvins advocaten lieten districtsrechter Peter Cahill van Hennepin County, Minnesota, weten geen nieuwe getuigen meer te zullen oproepen. Zij hadden afgelopen twee dagen via getuigenverklaringen getracht twijfel te zaaien over de oorzaak van Floyd’s dood, die volgens hen te wijten was aan een hartaandoening en drugsgebruik. Ook de openbaar aanklagers roepen geen nieuwe getuigen meer op.

Maandag houden openbaar aanklagers en verdediging hun slotpleidooien. Daarna zal de jury zich terugtrekken om zich over de schuldvraag te beraden. De juryleden worden ingesloten in een hotel in een binnenstad die zich met dichtgetimmerde winkelruiten en een groot detachement nationale gardisten voorbereidt op rellen.

Gestikt

Videobeelden van de dood van de 46-jarige George Floyd leidden vorig jaar tot wekenlange massaprotesten in de hele VS (en elders in de wereld) tegen politiegeweld tegen zwarte burgers. Floyd werd aangehouden omdat hij een pakje sigaretten zou hebben betaald met een vals 20-dollarbiljet. Chauvin hield 9 minuten lang zijn knie op de nek van de geboeide, op de grond liggende Floyd, die in paniek riep dat hij stikte.

Chauvin is aangeklaagd voor moord zonder voorbedachten rade en doodslag. De zwaarste straf die de ontslagen agent bij een veroordeling kan krijgen, is 40 jaar gevangenisstraf. De drie andere agenten die bij de arrestatie waren betrokken, staan in augustus terecht voor medeplichtigheid.

Het proces tegen Chauvin ging afgelopen dagen gepaard met nieuwe onrust in Minneapolis. Aanleiding was de dood van een andere zwarte man, de 20-jarige Daunte Wright, die zondag in het naburige Brooklyn Center bij een aanhouding wegens een verkeersovertreding door een witte vrouwelijke politieagent werd neergeschoten. De vrouw, Kim Potter, moest onder druk ontslag nemen en wordt vervolgd wegens doodslag.

Meer over