Nieuws

Verdachte aangehouden voor verspreiden nepadvertenties met BN’ers op vervalste nieuwssites

In een onderzoek naar het verspreiden van nepadvertenties met bekende Nederlanders (BN’ers) op namaak-nieuwssites, is een man aangehouden en verhoord. De 29-jarige Amsterdammer zou leiding geven aan een criminele organisatie.

John de Mol is een van de BN’ers van wie foto’s werden gebruikt in nepadvertenties. Een criminele organisatie maakte volgens de FIOD via dat soort advertenties tientallen miljoenen euro’s buit. Beeld ANP
John de Mol is een van de BN’ers van wie foto’s werden gebruikt in nepadvertenties. Een criminele organisatie maakte volgens de FIOD via dat soort advertenties tientallen miljoenen euro’s buit.Beeld ANP

Dat heeft de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) donderdag bekendgemaakt. De man, die vorige week woensdag werd opgepakt, is inmiddels weer vrijgelaten maar hij is nog wel verdachte in het onderzoek. Het gaat om advertenties die verspreid worden op sociale media zoals Facebook, met BN’ers als Jort Kelder, John de Mol, Geert Wilders, Ali B en Carice van Houten.

De advertenties leiden naar artikelen op websites die lijken op sites van nieuwsmedia zoals NOS of de Volkskrant. In de artikelen wordt zogenaamd uit de doeken gedaan waar (vermogende) BN’ers hun geld in steken. ‘Speciale Berichtgeving: De meest recente investering van Jort Kelder verbaast experts en maakt grote banken doodsbang’, staat bijvoorbeeld boven het artikel.

In zo’n artikel vertelt Kelder zogenaamd dat hij een maas in de wet heeft gevonden om steenrijk te worden. Dit met als doel om lezers van het artikel geld af te troggelen. Lezers kunnen hun telefoonnummer achterlaten en worden vervolgens gebeld om geholpen te worden bij ‘hun eerste inleg’. Ze blijven gebeld worden om geld over te maken naar buitenlandse bankrekeningen, geld dat de slachtoffers nooit meer terugzien.

Op een server zijn de gegevens van miljoenen slachtoffers aangetroffen. De FIOD vermoedt dat tienduizenden mensen hun geld zijn kwijtgeraakt, de criminele organisatie heeft tientallen miljoenen euro’s buit gemaakt.

Miljoenen in beslag genomen

De opgepakte man wordt ervan verdacht leiding te geven aan de criminele organisaties die deze artikelen maakt en verspreidt via advertenties. Woningen en kantoren in Amsterdam, Velserbroek en Zweden zijn doorzocht. Daarbij is voor miljoenen euro’s aan onroerend goed, auto’s, horloges, cryptovaluta, geld van binnen- en buitenlandse bankrekeningen en een scooter in beslag genomen.

De aanhouding is er een in een onderzoek dat de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, sinds 2020 samen met het Openbaar Ministerie doet. ‘Wij hebben diverse signalen ontvangen dat hier sprake was van een aantal verdachten in Nederland,’ zei FIOD-directeur Thomas Bosch in het SBS6-programma Shownieuws. Het onderzoek is gericht op Nederland, maar ook in het buitenland zijn verdachte activiteiten geconstateerd.

In 2019 sleepte John de Mol Facebook voor de rechter vanwege de aanwezigheid van advertenties op het platform, waarin De Mol bitcoin zou aanprijzen. De Mol heeft nooit toestemming gegeven voor die advertenties. De rechter besliste dat Facebook de advertenties moet weren.

Meer over