Verburg geeft 100.000 euro voor olifantenfonds

Minister Gerda Verburg (Landbouw) stelt 100.000 euro beschikbaar voor het fonds dat de Afrikaanse landen gaan instellen voor een beter beheer van de olifantenpopulaties.....

ANP

De minister is ‘erg trots en blij’ dat juist tijdens de bijeenkomst waar Nederland gastland van is, een doorbraak is gevonden in een al achttien jaar slepende discussie. ‘We hebben alles gedaan wat we konden, maar het blijft toch het beste als de landen die het moeten doen zelf met een oplossing komen.’ Verburg gaat ook de andere bij Cites aangesloten landen vragen het olifantenfonds financieel te steunen. Kenia en Mali wilden dat de handel in ivoor de komende twintig jaar verboden zou worden. Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe hebben grote populaties olifanten en willen het ivoor van de dieren die een natuurlijke dood sterven, kunnen verkopen. Om hoeveel ivoor het exact gaat, is nog niet bekend.

De Afrikaanse landen hebben donderdag tijdens de internationale Cites-conferentie een akkoord bereikt over de verkoop van ivoor. Na veertien dagen onderhandelen mogen vier landen in zuidelijk Afrika hun ivoorvoorraad verhandelen. Daar staat tegenover dat er de komende negen jaar verder geen ivoor wordt verkocht. Dat maakte een vertegenwoordiger van de Keniaanse onderhandelingsdelegatie donderdag bekend.Aan de verkoop zijn strikte voorwaarden verbonden. Zo mag alleen ivoor worden uitgevoerd dat in januari 2007 officieel was geregistreerd en toebehoort aan de overheid. Volgens de dierenbeschermingsorganisatie IFAW lag er begin dit jaar 40.000 kilo in Botswana en 10.000 kilo in zowel Zuid-Afrika als Namibië.

Voorwaarde is verder dat ivoor alleen mag worden verkocht aan een land dat volgens Cites in staat is alles volgens de regels te laten verlopen. Cites stemde aan de vooravond van deze conferentie in met een uit 2002 daterend verzoek om eenmalig 60 ton ivoor uit Botswana, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika te verkopen aan Japan. China wordt beschouwd als een tweede geschikte kandidaat-koper.

Tijdens de langdurige onderhandelingen is tevens afgesproken te gaan werken aan een actieplan om de Afrikaanse olifant te beheren en beschermen. Minister Gerda Verburg (Landbouw) is blij dat de vijftien jaar geleden begonnen discussie over ivoor tijdens de conferentie in Den Haag een doorbraak kende. Volgens haar heeft de aanwezigheid van de ministers van de betrokken landen hierbij zeker geholpen.

Meer over