Verboden Turkse beweging opent bureau

Het Revolutionair Volks Bevrijdingsfront uit Turkije (DHKC) opent zondag in Amsterdam een informatiebureau. Het DHKC vormt de politieke tak van de in Turkije verboden links-extremistische organisatie Dev-Sol....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In april eiste een anonieme beller namens die beweging een poging tot brandstichting op bij de Turkse Garanti Bank aan het Singel in Amsterdam. Een woordvoerder van het DHKC verklaarde woensdag dat de leden van het informatiebureau op geen enkele wijze in verband staan met de vermoedelijke daders van die aanslag.

Volgens de woordvoerder zal de opening van het informatiebureau niet tot dezelfde problemen leiden als de oprichting van het Koerdisch parlement in ballingschap eerder dit jaar in Den Haag. De Turkse staat protesteerde toen door haar diplomatieke betrekkingen met Nederland tijdelijk te verbreken.

Het DHKC opende vorige maand vier soortgelijke informatiekantoren in verschillende Europese steden. Het beoogt hiermee een Europees netwerk op te bouwen van informatiebureaus. 'Deze moeten voorzien in de nijpende behoefte aan ongecensureerde en objectieve berichtgeving uit Turkije en voorlichting over Turkije', aldus de woordvoerder.

De gemeente Amsterdam wil inzake de opening van het DHKC-kantoor geen standpunt innemen. 'Iedereen mag een informatiebureau openen', zegt een gemeentewoordvoerder. 'Zolang het bestemmingsplan van het pand dergelijke activiteiten toelaat en zij zich aan de Nederlandse wet houden, kunnen wij daar niets tegen doen.'

Meer over