Nieuws

Verbod op TikTok levert Indiase concurrent 500 miljoen dollar op

Het Indiase techbedrijf ShareChat heeft meer dan 500 miljoen dollar opgehaald voor zijn populaire video-app Moj. Nu India TikTok verbannen heeft, hebben investeerders als Twitter vertrouwen in de groei van een nieuw videoplatform.

Gebruikers van TikTok in de Indiase stad Allahabad. Beeld AFP
Gebruikers van TikTok in de Indiase stad Allahabad.Beeld AFP

ShareChat is na de laatste investeringsronde inmiddels 2,1 miljard dollar waard. ‘We staan op een belangrijk omslagpunt nu het internetgebruik in India groeit’, zegt oprichter Ankush Sachdeva in een blogpost. De ceo verwacht dat zijn bedrijf de komende jaren meer dan een miljard mensen gaat bedienen.

ShareChat richtte videoapp Moj pas tien maanden geleden op. Gebruikers kunnen kiezen uit veertien regionale talen, waaronder Bengali en Tamil. Daarmee vergaart de app vooral populariteit in Indiase gebieden waar weinig Engels gesproken wordt.

Vorig jaar verbood de Indiase overheid meer dan tweehonderd Chinese apps, nadat een langlopend geschil over een betwiste grensregio in de Himalaya opnieuw opvlamde. Ook het populaire Tiktok – met 120 miljoen Indiase gebruikers – werd verbannen. Het gat dat deze videoapp achterliet, werd al snel gevuld door Indiase klonen als Takatak, Roposo, Josh en Moj.

Groeimarkt India

Buitenlandse bedrijven springen nu op de opkomende Indiase videoapps. Het moederbedrijf van videoapp Josh haalde onlangs bij investeerders als Google en Microsoft meer dan 100 miljoen dollar op. Google stak daarnaast 145 miljoen dollar in het bedrijf achter Roposo.

Onder meer Twitter en het bedrijf achter Snapchat scharen zich nu achter het populaire Moj. De video-app, die volgens oprichter Sachdeva in slechts dertig uur werd gebouwd, groeide de afgelopen maanden explosief en heeft inmiddels 120 miljoen actieve gebruikers.

Met bijna 1,4 miljard inwoners zien de techbedrijven een gigantische groeimarkt in India. Volgens onderzoek van consultancyfirma McKinsey had slechts 40 procent van de Indiase bevolking in 2019 toegang tot internet, maar stijgt dat percentage snel. Naar verwachting zijn er in 2025 bijna 1 miljard internetgebruikers in het land, en dus een hoop potentiële betalende gebruikers voor de techplatformen.

Meer over