Verbaal geweld

Als ik het niet dacht, daar zat ie weer. Frans Derks mocht dinsdag in VARA's Barend & Witteman meepraten over verbaal geweld van voetbalsupporters en het staken van wedstrijden....

B & W komt vanuit een onlangs geopend media-café nabij Artis. Aangezien de vestiging van dit type horeca voor veel journalisten een zaak van nationale importantie is, vreesde ik al dat het bericht over de nieuwste hoofdstedelijke aanwinst ook de Baronie had bereikt.

Ja hoor. Sinds de opening hing een paar keer per week een verbazingwekkend goed geconserveerde Brabander aan de toog die aldoor rondjes gaf. De gulheid ging consequent gepaard met het aanbod, uiteraard desgewenst hoor, als het zo uitkwam, deel te nemen aan het discours van de dag.

U begrijpt dat deze informatie via bronnen tot mij is gekomen; ik moet wel heel erge dorst hebben wil ik een media-café binnenstappen.

Derks dus. Veel haar, weinig broek. Dinsdag had hij beet en schoof hij aan bij Witteman. Mogelijk had hij iets behartenswaardigs te melden, maar dat is dan aan mij ontgaan. Dat komt: als deze man het scherm vult barst er in mij iets los waaraan die jongens van Vak-S nog een puntje kunnen zuigen.

Mijn vrouw legt dan stante pede het tv-programma stil. Zodra er ook maar een kans is dat de oud-scheidsrechter op tv aantreedt, en die kans is niet te verwaarlozen, is zij bij ons de scheids. De afstandsbediening is haar fluit.

Ik kwam er dinsdag qua stoom afblazen net lekker in, of hupsakee, ze floot: scherm op zwart. Mijn vrouw beticht me van 'ordinair gedrag.' Er moet maar eens een eind komen aan verbaal geweld van supporters 'te beginnen bij ons thuis.'

Daar zit natuurlijk wel wat in. Ik bedoel, ik wil liever niet meer herinnerd worden aan wat ik op de avond van 21 juni 1988 (Duitsland-Nederland, EK) zoal heb geroepen. Anderzijds: een tv-avondje met vrienden en dan alleen 'Foei' mogen zeggen?

Tenslotte is het ook wel weer zo dat ik, eenmaal in functie op de perstribune, geen krimp mag geven. Professional. En hoewel de vingers vaak jeuken dien ik me bij het schrijven van verslagen ook al ernstig in te houden, en al helemaal nu we een Ombudsman hebben.

Nu ik er over nadenk: mag ik in Godsnaam weten, scheids, waar ik dan wél even een luidruchtig potje mag kankeren?

Fluit die Derks nog? Die hi-ha-hollander? Die herdenkingswedstrijd voor wijlen Dick van Dijk, zaterdag in Gouda, die wordt toch wel door SBS, RTL, Veronica of TV West of zo uitgezonden? Zal toch wel dat Derks daar fluit?

Marcel van Lieshout

Meer over