Ventje

AAF BRANDT CORSTIUS

De R van Rebel, het nieuwe boek van Peter R. de Vries over zijn jeugd, is een doorbraak in de literatuurgeschiedenis. Het is het eerste boek waarvoor ik geen geld betaalde, maar dat ik kreeg bij aankoop van een pak Harpic toiletblokjes en een fles Cillit Bang. Dat is de enige manier waarop je dit werkje kunt bemachtigen: bij twee actieproducten van Kruidvat.

Het is het enige boek dat zijn vorm geheel ontleent aan oude schoolrapporten. Elk hoofdstuk begint met een rapport van Peter als kind. Heel precies heeft hij die bewaard, waarschijnlijk in die enorme ordners die altijd achter hem staan als hij zijn misdaadprogramma's presenteert.

'Peter, Peter, je huiswerk... En... veel nauwkeuriger werken. Vooruit, probeer die onvoldoendes eens weg te werken!', schrijft meester Van den Berg (zelf geen literair wonder) op het kerstrapport van 1968. De rapporten zijn allemaal in deze toonaard gesteld; Peter was nu eenmaal een stout ventje, of zoals hij dat schrijft: 'Ik heb een extreem gevoel voor zelfbeschikkingsrecht.'

Het is het eerste boek dat ik ooit las dat eindigt met een PS. 'PS Nooit gedacht dat ik nog eens zo veel plezier van mijn slechte schoolrapporten zou hebben...'

Dat is waar. Je kunt er een heel boek aan ophangen.

En het is het eerste true crime-boek (het staat op de cover, true crime) dat níét over misdaad gaat. Natuurlijk, tussen april 1967 en november 1974, de exacte tijdsspanne van de schoolrapporten en dus van het boek, pikt Peter weleens een gum of een snoepje, en hij heeft uit de volière van meester Van den Berg ooit een blauwfazantje en twee oranjekaakjes gestolen, maar om dat op een true crime-hoop te gooien met de werken van jongens als Joran van der Sloot en Willem Holleeder vind ik ver gaan.

Peter R. niet. Die is, en daarin ontroert hij me, apetrots dat hij in januari 1969 een paar lege flessen bij de achteringang van de supermarkt heeft meegenomen om statiegeld mee op te halen.

Het gaf me ook een goed gevoel over mezelf, en dat is wat je als schrijver van true-kruimeldiefboeken beoogt. Ik heb als kind aanzienlijk criminelere dingen gedaan dan die hele Peter met de R van rebel - échte dingen gejat, zoals broeken en dure lippenstiften, hondedrollen in winkels neergelegd, fietsen gestolen, medekinderen bedreigd en beroofd. Ik zei ook ontzettend vaak 'kut' - iets wat Peter alleen in 1967 een keer tegen zijn juf heeft gezegd en daar zit hij dan de rest van het boek over op te scheppen.

Dus. De komende weken ga ik me wijden aan een klein boekwerkje over mijn jeugd, binnenkort verkrijgbaar bij Trekpleister bij een tube Prodent en een pot Nivea. Mijn eerste true crime-werk, met echte true crime.

WiBra

undefined

Meer over