Venezuela verzuimt melden gasboringen bij Aruba

Venezuela heeft verzuimd om met Nederland contact op te nemen over boringen naar gas in de Caribische Zee vlakbij Aruba....

Uit een oud grensverdrag tussen Venezuela en Nederland blijkt dat het gebruikelijk is dat de staten elkaar informeren over gasboringen in grensgebieden. Als de situatie zich voordoet dat een gasveld overloopt en het zeemilieu schaadt, dient er een overeenkomst te worden gesloten over de te nemen maatregelen.

Volgens de Arubaanse premier Nelson Oduber is er een missie met Nederlandse en Arubaanse vertegenwoordigers onderweg naar Venezuela om duidelijkheid over de kwestie te krijgen.

Het Nederlands CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek heeft tijdens het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) op Aruba vragen over de kwestie gesteld. ‘Dit is nou echt een Koninkrijksaangelegenheid; hier raken Venezuela en het Koninkrijk der Nederlanden elkaar. Er zijn grensactiviteiten die gevolgen kunnen hebben voor Aruba als iets mis gaat bij de proefboringen doordat er opeens olie op zee gaat drijven die de stranden vervuilt en grote toeristische en milieuschade veroorzaakt.’

Schinkelshoek is van plan minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen te vragen of de missie is geslaagd en of er aanleiding is om tot een vervolgactie te komen in Nederland. De parlementariër wees daarnaast ook op de olieverontreinigingen van de Arubaanse stranden afgelopen jaar door nabijgelegen Venezolaanse olietankers.

Meer over