NieuwsVenetië

Venetië test voor het eerst stormvloedkering die de stad moet redden van de ondergang

In Venetië is vrijdag de al decennia in aanbouw zijnde stormvloedkering Mose getest; een anderhalve kilometer lange beschermingswal langs de lagune die de stad letterlijk moet redden van de ondergang.

De sluisdeuren van project Mose, een peperdure stormvloedkering die Venetië moet helpen de strijd tegen het water te winnen. Beeld EPA
De sluisdeuren van project Mose, een peperdure stormvloedkering die Venetië moet helpen de strijd tegen het water te winnen.Beeld EPA

De 78 gele sluisdeuren werden tijdens een publieksdemonstratie voor het eerst met succes simultaan boven het water gehesen.

De stormvloedkering, die al in 1984 werd ontworpen, werd na decennia van wanbeleid, corruptie en kostenoverschrijdingen de schandvlek van Italië. Dit werd vorig jaar november nog eens pijnlijk duidelijk toen Venetië werd getroffen door de ergste overstromingen in 50 jaar en het water in de beroemde Basiliek van San Marco tot een meter hoog stond. De schade voor de stad werd geraamd op een miljard euro.

De Italiaanse premier Conte was aanwezig voor de demonstratie. Beeld EPA
De Italiaanse premier Conte was aanwezig voor de demonstratie.Beeld EPA

Conte

Premier Conte, die aanwezig was bij de demonstratie, erkende de ‘schaamteloze corruptie’ die het project heeft achtervolgd. ‘Maar nu is het tijd om vooruit te kijken’, zei hij tegen de aanwezigen. Onder hen waren ook demonstranten die zich verzetten tegen het massatoerisme en de vervuilende cruiseschepen die - althans voor het coronatijdperk - pal voor de antieke stad aanmeren.

Het project Mose (Elektromechanische Experimentele Module) had in 2011 afgerond moeten zijn, maar wordt nu naar verwachting in 2021 opgeleverd. De kosten zijn door alle misstanden opgelopen van de eerder geraamde 1,6 miljard euro tot 6 miljard.

Dit schreven we eerder

Wat je niet moet doen
Het Venetiaanse miljardenproject rond de stormvloedkering leert Italië vooral hoe je klimaatverandering níet moet aanpakken.

Deze steden dreigen de strijd met de stijgende zeespiegel te verliezen
De Italianen zijn niet de enigen die vechten tegen het toenemende gevaar van overstroming.

Meer over