NieuwsOverstromingen

Venetië roept noodtoestand uit: noodweer zet stad onder water

Een van de mooiste pleinen ter wereld: onder water. Een van de mooiste kerken ter wereld: onder water. Honderden restaurants, duizenden hotels, alle scholen in de stad: heel de Noord-Italiaanse stad Venetië staat onder water. Op het hoogtepunt bereikte het waterpeil dinsdagavond 187 centimeter. Dat is slechts 7 centimeter lager dan tijdens de grote watersnoodramp van 1966.

Het ondergelopen San Marcoplein in Venetië. Beeld EPA
Het ondergelopen San Marcoplein in Venetië.Beeld EPA

‘De situatie is dramatisch’, zei de burgemeester van Venetië, Luigi Brugnaro, die direct de noodsituatie uitriep. Vanwege de miljoenen liters water die momenteel door zijn straten stromen, voeren de brandweerboten de hele nacht af en aan om ouderen en gehandicapten uit hun ondergelopen huizen te bevrijden. Op het eiland Pellestrina kwamen zelfs twee inwoners om, onder wie een 78-jarige man die werd geëlektrocuteerd nadat het water kortsluiting had veroorzaakt in zijn woning, aldus Italiaanse media.

null Beeld Volkskrant infographics
Beeld Volkskrant infographics

Klimaatverandering

Volgens burgemeester Brugnaro worden de extreme omstandigheden veroorzaakt door klimaatverandering. Het is al dagenlang noodweer in Italië. In de stad Triëst, tegen de Sloveense grens aan, staan de bewoners tot hun enkels in het water, maar ook het zuidelijke Matera, de culturele hoofdstad van 2019 en bekend om de unieke grotwoningen, veranderde gisteravond in een enorme, kolkende rivier.

Het San Marcoplein in Venetië staat onder water. Beeld REUTERS
Het San Marcoplein in Venetië staat onder water.Beeld REUTERS

Toch openbaart het grootste probleem zich overduidelijk in Venetië, een stad gebouwd op 188 eilanden die dubbel zo hard wordt getroffen door de opwarming van de aarde omdat niet alleen de zeespiegel hier afgelopen eeuw met 11 centimeter steeg, maar de stad tegelijk zelf met 12 centimeter daalde. Dat betekent dat het natuurlijke verschijnsel genaamd acqua alta, hoogwater waarbij regen en een zuidoostenwind extra water richting de lagune stuwen, de laatste jaren voor steeds grotere problemen zorgt.

Miljoenenschade

Zo liep de San Marco-basiliek, een van de mooiste kerken ter wereld, de afgelopen 1.200 jaar zes keer onder water, waarvan vier keer in de afgelopen twintig jaar. Toen dat vorig jaar gebeurde, zei Carlo Alberto Tesserin, de Eerste Procurator van de basiliek, in de Volkskrant dat de schade minimaal 3 miljoen euro was, omdat zowel het altaar van de Madonna van Nicopeia, als het baptisterium en de Zenkapel volledig doorweekt waren.

En dat was alleen de schade in zijn kerk zelf, zei Tesserin, want wat geldt voor de San Marco, geldt ook voor talloze andere antieke stadspaleizen in de lagune. Omdat het brak water betreft, laat acqua alta altijd aanzienlijke hoeveelheden zeezout achter op marmeren pilaren en ornamenten, die daardoor geregeld barsten. Hoe groot de schade dit jaar is, is nog onbekend, vooral omdat het hoge water waarschijnlijk nog dagen aanhoudt.

Oplossing blijft uit

Sinds de watersnoodramp van 1966, waarbij 75 procent van de stad serieuze schade opliep, zijn er gesprekken gaande om de stad te beschermen tegen overstromingen. Maar vijftig jaar, 6 miljard euro en 35 voor witwassen en corruptie gearresteerde politici later, is de beloofde stormvloedkering nog altijd onvoltooid.

De verdrinkende stad

Venetië, een van de steden die getroffen wordt door het veranderende klimaat, is de strijd tegen de stijgende zeespiegel aan het verliezen. De stormvloedkering die de stad tegen het water moet beschermen, staat symbool voor hoe klimaatverandering vooral niet moet worden aangepakt. Onze correspondent reisde erheen.

Mensen lopen via een bruggetje uit een hotel in Venetië. Beeld AFP
Mensen lopen via een bruggetje uit een hotel in Venetië.Beeld AFP
Meer over