Vele buitenlanders ontvluchten Jakarta

Duizenden buitenlanders verzamelden zich vrijdag met haastig gepakte koffers op het internationale vliegveld van Jakarta om de rellen te ontvluchten....

Reuters, AP, AFP

JAKARTA

Ook in het zuiden van Jakarta vielen bij opstootjes enkele doden. In de zwaar gehavende hoofdstad lag het openbare leven volledig stil. Er was nauwelijks openbaar vervoer; banken, kantoren en winkelcentra bleven gesloten. Tegen het vallen van de avond leken de rellen voorlopig te zijn uitgewoed.

De strijdkrachten bewaakten de glanzende kantoortorens in de dure zakenwijken. Maar in het westen van de stad, waar veel Chinezen wonen, was nauwelijks bewaking te bekennen. Het leger heeft zich de afgelopen dagen opvallend opzijdig gehouden tijdens de plunderingen, waarvan vooral veel Chinese winkels en bedrijven het doelwit werden.

Volgens het leger zijn er de afgelopen dagen in Jakarta niettemin achthonderd plunderaars gearresteerd. Enkele tientallen plunderaars werden gisteren in het centrum van Jakarta door soldaten gedwongen tot een publieke vernedering. Ze moesten in onderbroek over straat lopen en werden vervolgens op een legertruck rondgereden. Daarbij moesten ze gestolen goederen, zoals een CD en een microfoon, in hun mond houden.

Ook in andere grote steden werd vrijdag geplunderd en brand gesticht. Er werden onlusten gemeld uit Solo, Ujung Pandang en Yogyakarta. In Surabaya, de op een na grootste stad van Indonesië, werd brand gesticht in warenhuizen en geldwisselkantoren. Volgens ooggetuigen werd een winkelierster doodgestoken door een stel plunderaars toen ze weigerde hun geld te geven.

President Clinton van de VS en zijn Franse ambtgenoot Chirac vinden dat er politieke hervormingen moeten komen in Indonesië. Dat zeiden ze in het Britse Birmingham, waar de G-8 dit weekeinde vergadert. Clinton verklaarde dat het Indonesische volk 'een echte stem' moet krijgen in de politiek. Chirac zei dat het echter niet aan hem was om uit te maken of president Soeharto de juiste man is om dergelijke hervormingen door te voeren.

Ook het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Duitse regering bepleitten politieke veranderingen in Indonesië. Veel regeringen maken zich bezorgd over de gebeurtenissen in Jakarta.

Tal van regeringen hebben hun staatsburgers aangeraden Indonesië te verlaten. De VS zijn begonnen met de evacuatie van elfduizend Amerikanen, een van de grootste operaties in zijn soort. Ook Japan en Maleisië willen militaire vliegtuigen sturen om hun burgers op te halen.

Het Internationaal Monetair Fonds, dat de prijsverhogingen heeft afgedwongen die de oorzaak vormen van de onlusten, heeft uit veiligheidsoverwegingen bijna al zijn medewerkers overgebracht naar Singapore. 'Nu het land in de greep van chaos is, kan het fonds niets doen', zei onderdirecteur Stanley Fischer. Ook de Wereldbank haalt zijn personeel weg.

Ook veel buitenlandse bedrijven hebben hun activiteiten in Indonesië opgeschort. Japanse concerns als Toyota en Mitsubishi hebben gezorgd voor extra bewaking voor hun medewerkers en hun gezinnen.

De centrale bank van Indonesië heeft vrijdag alle valutatransacties met de rupiah stilgelegd.

Meer over