Veldslag Russische oligarchen beslecht

Een Britse rechter beëindigde vrijdag het 'grootste juridische gevecht ooit' tussen twee Russische oligarchen met de simpele conclusie dat een van de twee een leugenaar is.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - Rechter Elizabeth Gloster noemde Boris Berezovski (64) een 'inherent onbetrouwbare getuige' die 'bijna alles zou zeggen om zijn gelijk te bewijzen'. Roman Abramovitsj (45), van wie Berezovski meer dan 4 miljard euro eiste wegens het aftroggelen van zijn zakenimperium, werd door Gloster beschreven als een 'eerlijke en over het algemeen betrouwbare getuige'.

Daarmee maakte de rechter als een strenge Britse schoolmeester (voorlopig) een einde aan het juridische titanengevecht tussen twee te rijk geworden Russische stouteriken. Dat gevecht begon vijf jaar geleden in een Hermès-boutique in centraal Londen, waar de bodyguards van beide heren elkaar in de haren vlogen toen Berezovski zijn vroegere vriend persoonlijk een dagvaarding wilde overhandigen.

Het Russische publiek volgde de zaak op de voet, smulde of gruwde van de details over deals op luxejachten of in Europese skioorden, en zag alle clichés bevestigd over zakendoen in president Jeltsins Rusland uit de jaren negentig. James Bond, maar dan echt: van de onthullende notities van een in een mysterieus helikopterongeluk overleden advocaat, via het in het geheim opgenomen gesprek op het Parijse Le Bourget-vliegveld over belastingontduiking, tot de in het Londense Dorchester Hotel gesloten deal het grootste aluminiumbedrijf ter wereld te stichten (Rusal).

Berezovski was een van Ruslands eerste 'oligarchen', mensen die profiteerden van de chaotische privatisering van staatseigendommen. Maar hij verwierf ook een media-imperium en een vertrouwenspositie onder president Jeltsin, wat hem tot een van de machtigste figuren in Rusland maakte.

Hij ontmoette de jonge en handige Abramovitsj tijdens een privécruise in de Caraïben en de twee werden vrienden en zakenpartners. Beiden hadden de hand in de oprichting van energiegigant Sibneft en het aluminiumimperium Rusal - waarvoor de toestemming van Jeltsin nodig was.

Volgens Berezovski heeft Abramovitsj hem bedrogen en bedreigd nadat de eerste ruzie kreeg met president Poetin en in 2000 het land ontvluchtte. Abramovitsj getuigde echter dat Berezovski 'geen cent had bijgedragen aan Sibneft' en niets meer of minder was dan zijn 'krisja' in het Kremlin - letterlijk 'dakje', de man die hem en zijn zaken bescherming bood - waarvoor hij door de jaren heen tenminste twee miljard euro had betaald.

Abramovitsj, die niet in de rechtszaal aanwezig was, liet later weten de proceskosten (die aan beide kanten op 120 miljoen euro worden geschat) op Berezovski te zullen verhalen. Berezovski zei dat het soms net leek alsof (zijn aartsvijand) Poetin het vonnis zelf voorlas. Maar ditmaal was het een Britse rechter die hem als onbetrouwbaar wegzette.

undefined

Meer over