Veldkeukense verjaarstaart

Stoofpeertjestaart (Traktatie voor meerdere personen).

Pay-Uun Hiu
null Beeld
Beeld

Het Veldkeukenkookboek kwam als geroepen want wie jarig is, trakteert. En dan kun je de taartrecepten van de Veldkeuken wel gebruiken. De Veldkeuken begon zestien jaar geleden met een bakfiets op landgoed Amelisweerd en verkocht koffie, thee, taart en soep. Het groeide uit tot een restaurant in het oude (gerenoveerde) koetshuis, plus één in het fort Werk aan het Spoel bij Culemborg.

De meeste Veldkeukentaarten zijn gemaakt van 1-2-3-deeg. Dat klinkt naar 1-2-3 klaar. Geoefend is het ook zeker niet ingewikkeld, maar het duurt wél langer dan drie tellen. 1-2-3 verwijst dan ook naar de verhoudingen van een klassiek hard wenerdeeg: 1 deel suiker, 2 delen boter, 3 delen bloem. En een ei.

Op dat deeg past elke vulling. Ik kreeg van Volkskokcollega Loethe een bak Gieser Wildeman-peertjes; dat kwam mooi uit bij het recept van stoofpeertjestaart in het boek.

Ingrediënten

Voor de stoofpeertjes:

- 8 stoofpeertjes
- 200 ml rode wijn
- 2 el bosbessendiksap
- 150 g suiker
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokjeVoor het deeg:
- 50 g suiker
- 100 g boter
- 150 g bloem
- 1 ei
- snufje zout

Voor de vulling:
- 100 g boter (op
kamertemperatuur)
- 125 g suiker
- 3 eieren
- 75 g bloem
- 50 g amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 1 eetl vijfkruidenpoeder

Recept

Maak de stoofpeertjes minstens een dag van tevoren. Schil de peer-tjes en ontdoe ze van de kroontjes aan de onderkant. Doe ze in een pan met wijn, diksap, suiker, steranijs en het kaneelstokje. Laat aan de kook komen en stoof de peertjes gaar op laag vuur in ca. 45 minuten. Bewaar de peertjes tot gebruik in de siroop.

Voor het deeg: meng suiker en boter in de keukenmachine of mixer. Voeg het ei toe en roer tot het helemaal is opgenomen. Doe dan de bloem en het zout erbij en kneed het kort tot een samenhangend deeg. Maak er een platte schijf van, wikkel die in plastic en leg die minstens 30 minuten in de koelkast.

Om te voorkomen dat het deeg te nat wordt door de vulling en daardoor niet goed gaart, wordt het eerst voorgebakken met een nepvulling van gedroogde bonen. Rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dik en bekleed de bakvorm (24 cm doorsnee) ermee. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg een stuk bakpapier op het deeg en een laag bonen. Bak het deeg 10-15 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden). Verwijder bakpapier en bonen en zet de vorm nog 5 minuten terug in de oven. Laat het deeg daarna helemaal afkoelen.

Voor de vulling: klop boter en suiker luchtig met een mixer, voeg één voor één de eieren toe en klop steeds tot het ei helemaal is opgenomen. Meng in een andere kom bloem, amandelmeel, bakpoeder, zout en vijfkruidenpoeder. Spatel dit door het botermengsel heen.

Giet de vulling in de voorgebakken bodem. Halveer de peertjes en schik ze in de vulling (je kunt ze ook met de steeltjes er nog aan rechtop in de vulling zetten). Bak de taart ca. 45-50 minuten op 180 graden. Prik met een satéstokje in de vulling, komt die er schoon uit, dan is de taart gaar.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis en Marie Louise Schipper doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

Meer over