Veiligheidsdiensten in Kiev houden vannacht oefening

De autoriteiten in Kiev hebben voor de nacht van woensdag op donderdag een oefening van de staatswacht aangekondigd. Een woordvoerster van het stadsbestuur wilde geen details geven, maar zei dat de aankondiging is gedaan om de inwoners te informeren. 'Wij willen niet dat mensen schrikken wanneer ze gevechtsmaterieel zien. Wij willen geen paniek veroorzaken.'

Ook gisteren en vandaag kwam het tot onlusten op het centrale Maidan-plein in Kiev Beeld reuters
Ook gisteren en vandaag kwam het tot onlusten op het centrale Maidan-plein in KievBeeld reuters

De oefening is mogelijk ook bedoeld om het ongenoegen van veel Oekraïeners weg te nemen over het onvermogen van de autoriteiten om de pro-Russische activisten in het oosten van het land aan te pakken. Waarnemend president Oleksandr Toertsjinov gaf woensdag toe dat politie en leger machteloos zijn.

In een normale samenleving is het een reden om af te treden als 'Oleksandr Toertsjinov toegeeft dat de autoriteiten de situatie in het oosten van het land niet in de hand hebben. Dat is het niet alleen voor hem, maar voor alle veiligheidskrachten', schreef Valeri Kalnisj, oud-hoofdredacteur van het ter ziele gegane dagblad Kommersant Oekraïne, op zijn Facebookpagina. 'Maar kunnen wij ons dit nu veroorloven? En is het een verstandige stap onder de omstandigheden van een niet-verklaarde oorlog met Rusland?'

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Oproep Timosjenko
Voormalig presidentskandidaat Joelia Timosjenko deed woensdag een oproep aan Oekraïeners om zich aan te sluiten bij een op te richten verzetsgroep die volgens haar zal optreden in nauwe samenspraak met het leger. 'Oekraïne wordt aangevallen. Rusland is een oorlog tegen ons land begonnen in het oosten. Ik roep alle patriotten die ooit aan militaire operaties hebben deelgenomen op zich onmiddellijk bij ons aan te sluiten.' Oekraïne houdt 25 mei presidentsverkiezingen en Timosjenko is een van de kandidaten.

Pro-Russische groeperingen hebben nu in meer dan tien Oost-Oekraïense steden gebouwen bezet. Ze hebben uiteenlopende eisen, waaronder meer autonomie voor hun regio, afscheiding van Oekraïne of aansluiting bij Rusland.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over