Update

Veiligheidschef: aanval op persbus in Rio gepleegd met stenen

De aanval op een bus met journalisten die verslag deden van de Spelen in Rio, in de nacht van dinsdag op woensdag, is gepleegd met stenen. Dat heeft de veiligheidschef van de Spelen, Luiz Fernando Correa, woensdagmiddag bekendgemaakt. Journalisten op de bus beweerden dat ze geweerschoten hadden gehoord.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Bij de aanval raakten twee inzittenden lichtgewond, aldus Correa. In totaal zaten er 12 mensen in de bus. Twee ruiten sneuvelden.

De bus was op weg van de hockeyvelden in Deodoro naar het perscentrum in Barra da Tijuca toen het incident zich voordeed. Volgens de inzittende journalisten barstten de ruiten niet onmiddellijk, maar pas nadat de bus was doorgereden.

Een politie-escorte bracht de bus uiteindelijk naar het perscentrum. Het is niet duidelijk wie de stenen heeft gegooid of de schoten heeft gelost.

Inslag

Lee Michaelson, een gepensioneerde kapitein van de Amerikaanse luchtmacht die momenteel in Rio verslag doet van het vrouwenbasketbal, zei kort na het incident tegenover persbureau AP dat het zeker om geweerkogels zou gaan. 'Ik weet hoe een geweer klinkt. Er was een duidelijk geluid te horen van de inslag van een geweerkogel', aldus Michaelson, die ten tijde van het incident in de bus zat.

Zowel de busschauffeur als het betrokken personeel van de Olympische Spelen zijn volgens Michaelson 'niet goed getraind'. 'De bus ging langzamer rijden en vervolgens langs de kant staan. Dat is precies wat je niet moet doen in zo'n situatie. Hij had juist plankgas moeten geven.' Bij aankomst bij het perscentrum stond er volgens Michaelson geen medisch personeel klaar, terwijl enkele passagiers wel aan het bloeden waren.

Een van de gebroken ruiten van de persbus. Beeld ap
Een van de gebroken ruiten van de persbus.Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over