Veiligheid door terreur in trein weer Frans thema

Het terroriseren van treinreizigers door een groep jongeren heeft het thema veiligheid plotseling weer bovenaan de Franse politieke agenda gezet, twee maanden na de rellen in de voorsteden....

Een onbekend aantal van hen werd bestolen en mishandeld, een jonge vrouw werd seksueel belaagd. Na twee klachten werden er negen arrestaties verricht. De jongeren waren ‘letterlijk ontketend. We waren bang dood te gaan, alles kon gebeuren’, vertelde een Parijzenaar die aan boord zat.

Politici en media buitelden woensdag over elkaar heen in hun verontwaardiging. ‘Absoluut onacceptabel’, zei president Chirac. Hij riep op tot berechting van de daders. Tot dusver staan twee jongens met de Marokkaanse nationaliteit op de nominatie om te worden berecht.

De minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, kondigde de oprichting van een nationale spoorwegpolitie met zo’n vijftienhonderd manschappen aan: ‘De Fransen hebben recht op veiligheid in de trein.’ Sarkozy, die zich al ruim drie jaar als de kampioen van de veiligheid afficheert, vormde het voornaamste doelwit van de oppositie.

De leider van de Parti Socialiste, François Hollande, zag zijn overtuiging bevestigd dat het er met oudjaar helemaal niet rustig aan toe ging.

Meer over