Vegetarische ballen (3)

Smullen van gehakt van het Nederlands Zuivelbureau (zie de Volkskeuken van 24 en 27 november) gaat geheel voorbij aan vegetarisch gehakt....

Maar toch, in dit tijdperk van steeds vaker een dagje geen vlees was een vegetarische bal een aardige aanvulling geweest op het scala van exotische varianten op de Hollandse bal in Smullen van gehakt. Bijvoorbeeld met quorn, dat op de markt is bijvoorbeeld als quorn-stukjes en ook als quorn-gehakt. Quorn is een schimmeleiwit gemaakt van eenpaddestoel achtige plant. Tivall, een andere vleesvervanger, is een sojaproduct en is ook in diverse varianten te koop. Ook kant-en-klaar. Wat te denken van de vegetarische baconburger 'voorzien van een heerlijke baconsmaak'.

Geplukt van het SmulWeb: dolmades van vegetarische gehaktballen met feta.

Draai van nepgehakt vier ballen, breng ze desgewenst op smaak met peper, zout en kruiden. Verhit vier eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de ballen op hoog vuur rondom bruin en op laag vuur in een minuut of twintig gaar.

Verkruimel 100 gram feta en meng hier met drie takjes fijngeknipte peterselie door. Hak twee eetlepels pijnboompitten grof. Maak in elke bak drie inkepingen, vul er twee met het feta-peterseliemengsel en één met de pijnboompitten. Verpak elke bal in twee wijnbladeren.

Breng een halve kruidenbouillontablet met een deciliter witte wijn (of appelsap) en vier deciliter water aan de kook. Schenk over in een ovenschaal.

Leg de ballen in de bouillon. Dek de schaal af met aluminium folie. Laat de dolmades in een op 200 graden voorverwarmde oven goed warm worden. Hiervoor is een minuut of twintig nodig.

Voor een toch vegetarische bal-variant maar dan zonder nepvlees kunnen bruine bonen worden gebruikt. Laat een pot bruine bonen (van ongeveer vierhonderd gram) uitlekken en pureer de bonen, bijvoorbeeld met de staafmixer. Snijd een preitje en twee grote tomaten heel fijn en meng door de gepureerde bonen. Maak dit 'bonengehakt' stevig door er twee volle eetlepels bloem doorheen te mengen. Als het mengsel niet stevig genoeg lijkt, voeg dan nog wat bloem toe. Breng op smaak met zout, peper en een verkruimeld chilipepertje. Draai hier - niet al te grote - 'gehakt' ballen van.

Verhit in een koekenpan drie eetlepels olijfolie. Bak hierin de bonenballen in een minuut of tien gaar.

Meer over