klopt dit wel?

'Vegetarisch en gezond eten vaak slechter voor het milieu'

Het eten van sla gaat gepaard met de uitstoot van drie keer zo veel broeikasgassen als met het verorberen van spek. Dat beweerde hoogleraar Paul Fischbeck van de Amerikaanse Carnegie Mellon University in Pittsburgh deze maand in een persbericht. De website van RTL Nieuws verwerkte de uitspraak tot een nieuwsbericht, evenals mediaplatform VICE.

Hidde Boersma
null Beeld anp
Beeld anp

Voer voor carnivoren natuurlijk, zo'n bericht. Al lange tijd voelen zij zich met hun levensstijl aangeschoten wild. Is de jacht op de vleeseter dan toch overtrokken geweest? In de studie die bij het persbericht hoort, vergelijken de Amerikanen vier dieettypes op hun ecologische voetafdruk. Naast de uitstoot van broeikasgassen, kijken ze ook naar het energie- en waterverbruik.

Als eerste valt op dat geen van de geteste diëten volledig vegetarisch is. Als basis nemen de onderzoekers het gemiddelde Amerikaanse eetpatroon, dat ongezond is en te rijk aan calorieën. Dat vergelijken ze met het Amerikaanse dieet zonder de overdaad, en met twee gezonde eetpatronen die de richtlijnen volgen van de USDA, het Amerikaanse Voedingscentrum. Een daarvan bevat nog wel de overmaat aan calorieën. Wat blijkt: de gezonde maaltijden scoren slechter op de drie gemeten milieuparameters.

Het is niet de groente die daar de hoofdschuldige van is. Een gezond dieet bevat namelijk ook meer vis en helaas is de visserij een energie-intensieve sector. Ook de hoeveelheid zuivel in een gezond dieet draagt bij aan de hoge voetafdruk.

Maar hoe zit het dan met die sla? Daar ligt eveneens een scheve vergelijking aan ten grondslag, want de Amerikanen berekenden de ecologische voetafdruk per calorie. En dat is een absurde vergelijking. Want vier stukjes spek, een hoeveelheid die helemaal niet gek staat op een hamburger, bevatten evenveel calorieën als 93 porties sla. Niemand die ooit zo veel sla eet. Een normale dosis groente is milieuvriendelijker dan een gewoon portie vlees.

Selectief

En met sla plukken de nieuwsberichten ook nog eens selectief een van de minst milieuvriendelijke groentes uit het onderzoek, alleen geëvenaard door de komkommer en de aubergine. Er zijn groentesoorten die veel meer calorieën en eiwitten bevatten per eenheid en die daardoor aanzienlijk minder energie en water verbruiken tijdens het productieproces dan vlees. Bonen en noten bijvoorbeeld.

Vlees eten om het milieu te redden? Helaas gaat dat niet. Om de planeet te helpen, blijft het het beste om minder dieren te eten. En nog een tip: eet eens wat minder, want ook daar is de natuur bij gebaat.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over