Veganistisch koken voor het GroenFront!

De leden van het GroenFront! worden warm onthaald door de bevolking van Schinveld. Samen verzetten ze zich tegen het kappen van bomen en het lawaai van Awacs-vliegtuigen....

Terwijl waarnemend burgemeester Zuidgeest van Onderbanken zijn bevolking via de lokale omroep sommeert zich ‘niet te mengen onder de relschoppers’, trekt het volk juist wel het verboden Schinveldse bos in. Honderden lopen met opgeheven hoofd – door de modder – naar hun nieuwe vrienden, de boombewoners van GroenFront!

‘Zuidgeest: rot op’, is het antwoord dat de burgers zondagmiddag om vier uur geven aan hun burgemeester.

Ook de brandweer toont burgerlijke ongehoorzaamheid. De korpsen van Onderbanken en Brunssum zeggen niet te helpen met de ontruiming van het bos, waarvan het kappen volgens plan vandaag begint.

De Limburgse bevolking die naast de NAVO-basis in Geilenkirchen (vlak over de Duitse grens) woont, is het zat. ‘Meer dan 25 jaar zijn we voor de gek gehouden’, roept voorzitter Jac Fijnaut van de vereniging Stop Awacs Overlast. ‘Maar nu gaan we door tot het eind. Tot het Europese Hof.’

De Awacs (verkenningsvliegtuigen die vanaf de basis vliegen) moeten verdwijnen, vinden de demonstranten. Zij klagen al jaren over de geluidshinder. Fijnaut verwijst naar onderzoeken van de GGD en TNO, die beide aantonen dat de geluidshinder rond Schinveld groter is dan die rond Schiphol.

En nu wordt zes hectare bos gekapt. ‘Dan kunnen die vliegtuigen nog lager overvliegen’, vrezen de omwonenden. Actievoerders van GroenFront! kregen lucht van de zaak en gingen ruim een maand geleden in de bedreigde bomen wonen. Daar blijven ze net zolang tot ze eruit worden gehaald. De buurt voorziet hen van voedsel, ofschoon burgemeester Zuidgeest dat heeft verboden.

De demonstratie van zondag, georganiseerd door de plaatselijke SP, wordt al snel in het teken gezet van David en Goliath – de kleine Limburger die het moet opnemen tegen de rest. Sprekers duiken decennia terug in het verleden, toen de regio een steenkoolmijnstreek was en ook strijd moest leveren.

Tot nu toe volgden dorpsbewoners vooral de rechterlijke weg tegen de Awacs, gecombineerd met mild protest. ‘Mensen laten zich hier dingen door de strot duwen’, zegt Ton Laeven, omwonende en verklaard tegenstander van de Awacs. ‘Ze zijn niet gewend aan activisten.’ Maar alles kan veranderen. Zo leerde de bevolking koken voor de tientallen radicale natuurliefhebbers van GroenFront! ‘De dorpelingen vroegen zich af hoe ze veganistisch moesten koken, maar dat gaat prima.’

‘Die lui van GroenFront! hebben daar een complete supermarkt’, zegt buurtbewoner Nico Trommelen. ‘Bier en whisky, alles krijgen ze.’ Hij is de gids geworden voor de activisten. In de nachtelijke uren vond hij sluiproutes, dwars door het kreupelhout. Zo wist hij naar eigen zeggen zeker honderd activisten het bos in te smokkelen.

Maar zondagmiddag leidt hij honderden omwonenden gewoon via de gebaande paden naar het actiekamp. Langs de afzettingen, want de politie laat de meute gewoon door. Actievoerder Rutger begroet ze bij de boomhutten: ‘Welkom in jullie bos. Dit gebied beschouw ik als bevrijd gebied.’

Meer over