Vega-snackfabriek maakt biefstuk en bacon

Vegetarische vleeswaren zijn saai van vorm, bruin en met een smaakje dat in de verte aan gebakken beest doet denken....

Een paar jaar geleden studeerde een studente aan de school voor vormgeving in Eindhoven af op voedsel. Dat was nooit eerder gebeurd en het was de schuld van de Volkskrant. We hadden geschreven over vegetarische knakworsten en koteletten. Lelijke voorwerpen, gemaakt van kippeneiwit en sojabonenpulp. Of van tarwepulp of van erwten. Ze lijken op vleeswaren uit de snackfabriek en dat willen de fabrikanten ook. Ze zijn gemaakt voor vegetariërs die zich pas de laatste jaren van het vlees proberen te bevrijden omdat ze schrokken van de ziekten in de bio-industrie en nare beelden op tv van dode dieren.

Tot voor kort haalde niemand het in zijn hoofd van tomatenpuree een bloemkool te maken. Behalve Sinterklaas die varkens en fruit laat namaken in marsepein. Ook bloemkolen. Wat Sinterklaas kan, moeten wij ook kunnen, zeiden de nieuwbakken artiesten in de soja-industrie. Maar ze hebben het niet goed begrepen. Een bloemkool van marsepein is een goede grap. Maar bloedserieus, zonder een spoortje van een grijns op hun gezicht, maken ze van bonenpulp een beest. En dat proberen ze dan ook nog eens te laten smaken naar gebraad. Geen grap, maar bespottelijk.

Van de grondstof uit tarwe of bonen kan net zo vrolijk iets heel nieuws gemaakt worden dat niet alleen opwindend smaakt, maar er ook prachtig, vrolijk en verleidelijk uitziet. Dat schreven we in de krant en dat was de reden voor de studente op de vorm van nieuw te verzinnen voedsel af te studeren. Ze maakte een paar mooie dingen die op de televisie kwamen, ze kreeg werk in een pulpfabriek en opdrachten van een macaroniconcern, maar nieuwe etenswaren liggen nog lang niet op het schap. Eén zwaluw maakt nog geen zuurkool.

De vegetarische vleeswarenindustrie gaat door, de faliekant verkeerde kant op. Vies en lelijk, het geeft niet, als het maar doet denken aan gemalen diersoorten in paneermeel. Nieuwste ontwikkeling: zonder paneermeel. Tot nu toe wist de vegetarische vleeswarenindustrie de bruine dingen zo vorm te geven dat niemand er echt aanstoot aan neemt. Het zijn geen lappen vlees waar het bloed uit druppelt. Kan ook moeilijk, soja bloedt niet. O nee?

Op een reusachtige beurs voor levensmiddelen, een paar weken geleden in Keulen, was een van de thema's biologisch voedsel en voer voor vegetariërs. De China Green Natural Foods Group toonde er de nieuwste vegetarian foods. Bacon is op dezelfde wijze als de echte, in plakken, dakpansgewijs verpakt. Je ziet haast geen verschil meer tussen spek en sojabacon. En met biefstukken tuint men er helemaal in.

De onvervalste rode biefstuk die bloedt op het bord als de kok hem maar even bakte en van binnen rauw liet, die is er nu ook voor vegetariërs, gemaakt van sojabonen. Beter zijn de Chi ne zen in de namaak. Van de vorm. Maar niet van de smaak. De bacon en de biefstuk smaken allebei naar vegaknakworsten van Tivall waar per ongeluk te veel bruine suiker door gemalen is.

Er moet er toch nog eens eentje op afstuderen. Op uit uitvinden van heel nieuw voedsel.

Meer over