NIEUWSGevangenisopstand Venezuela

Veertig doden bij gevangenisopstand Venezuela

Gedetineerden eisten dat familieleden langs mochten komen om voedsel en water te brengen, waar een schrijnend tekort aan is sinds de coronacrisis. Bij de rellen werden bewakers aangevallen, en zijn vermoedelijk veertig gevangenen omgekomen.

Redactie
Een ambulance met gewonde gevangenen arriveert  na de rellen bij het ziekenhuis Beeld REUTERS
Een ambulance met gewonde gevangenen arriveert na de rellen bij het ziekenhuisBeeld REUTERS

Bij hevige rellen in een gevangenis in Venezuela zijn vrijdag vermoedelijk veertig gedetineerden omgekomen en vijftig gevangenen gewond geraakt. De opstand brak uit toen de gevangenen eisten dat familieleden toestemming zouden krijgen om hen voedsel te brengen. Vanwege corona mogen gevangen sinds 18 maart geen bezoek ontvangen en is er tekort aan voedsel en water.

De Venezuelaanse minister van Volksmacht van de Gevangenisdienst, Iris Varela, heeft bevestigd dat gevangenen bewakers hebben aangevallen, waarbij zeker een bewaker met een mes in de rug is gestoken en ook bewakers buiten de gevangenis zijn aangevallen. Het officiële dodental lag eerst op 17 maar na berichten van lokale media werd dat bijgesteld tot circa veertig.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Venezuelan Prison Observatory (OVP) zijn de omstandigheden in de Llanos Gevangenis in Guanare, 450 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Caracas, ernstig verslechterd door de corona-maatregelen. ‘De gevangenis is gebouwd voor 750 mensen, maar er verblijven er momenteel 2.500. De gevangen zijn van streek omdat ze geen bezoek mogen ontvangen en geen water en voedsel hebben’, zo heeft Caroline Giron van OVP tegen persbureau AFP gezegd. ‘Het overgrote deel van de gevangen is ondervoed en heeft tuberculose.’

Latijns-Amerikaanse gevangenissen zijn berucht voor hun slechte omstandigheden. Vaak zijn de cellen overvol en de hygiënische omstandigheden erbarmelijk. Drugs- en wapenhandel tieren er welig en niet zelden maken bendes er de dienst uit. In Venezuela zitten ongeveer 110 duizend gevangen vast in zo’n 530 detentiecentra. De omstandigheden zijn door de economische crisis in het land, die al 5 miljoen Venezuelanen op de vlucht heeft doen slaan, verder verslechterd. Vorig jaar vielen ook al 29 doden bij een uitbraak in een Venezuelaanse gevangenis.

Lees ook:

In Venezuela kunnen gedetineerden doen en laten wat ze willen, zolang ze de gevangenis maar niet uitlopen. Bendes heersen er. Het leidt tot een bizarre paradox, merkte correspondent Marjolein van de Water in 2018: het leven in Venezuela is in de gevangenis luxueuzer dan erbuiten.

De Braziliaanse president Bolsonaro beloofde misdaad aan te pakken, maar aan de problemen in de gevangenissen is hij niet toegekomen. Het aantal gevangenen is in de afgelopen jaren verachtvoudigd tot bijna een miljoen. Bendes runnen de gevangenissen, waar ze jonge gedetineerden ronselen en de illegale handel buiten blijven coordineren. ‘Jongens die de gevangenis in gingen na het stelen van een mobieltje, gaan naar buiten als doorgewinterde criminelen.’

Meer over