Veerman werkt mee aan schikking en verkoopt De Hemel

Jan Veerman, eigenaar van café De Hemel in Volendam, is bereid het rampcafé te verkopen aan de gemeente Edam-Volendam. De opbrengst van de verkoop, onderdeel van een schikking, is grotendeels bestemd voor de slachtoffers van de cafébrand op oudjaarsnacht 2000-2001....

Over de prijs van het Wirwarcomplex, waartoe De Hemel behoort, wordt nog onderhandeld, aldus Hendrik-Jan Bos, de advocaat van Veerman gisteravond. Vermoedelijk gaat het om een bedrag van enkele miljoenen euro's. Met de verkoop erkent Veerman echter niet zijn aansprakelijkheid, benadrukt advocaat Bos. Juridisch gezien is dit akkoord niet de meest aantrekkelijke optie voor Veerman. 'Maar hij wil verder met zijn leven. Dit houdt geen mens jarenlang vol.'

Met de schikking komt een einde aan een voortdurend gesteggel tussen horecaondernemer, gemeente en nabestaanden. Eerder lieten de slachtoffers van de ramp - veertien jongeren kwamen om het leven en zo'n tweehonderd raakten er gewond - voor honderdvijftig miljoen euro beslag leggen op de bezittingen van de Volendamse ondernemer. In juli 2003 ging een schikking niet door, nadat de rechtbank in Haarlem beide partijen een week had gegeven om tot overeenstemming te komen.

Hoewel een schikking de enige mogelijkheid was om eindeloos procederen te voorkomen, ontbrak destijds het vertrouwen tussen de partijen. Of de achterdocht nu wel is verdwenen, is onzeker. De gemeente en de stichting van slachtoffers (SSNV) waren gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

Wat er in De Hemel komt, is nog onduidelijk. Wel staat vast dat het geen horeca wordt. 'Nu niet en over veertig jaar niet', aldus burgemeester Willem van Beek van Volendam onlangs in het Noordhollands Dagblad. De gemeente zou verder in gesprek zijn met de slachtoffers over een 'nazorgovereenkomst'.

Meer over