Veerbootoorlog op het Wad nu in voordeel EVT beslist

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

DEN HAAG - De veerbootoorlog op Terschelling begint aan een nieuw hoofdstuk: rederij EVT mag vanaf 1 februari toch weer uitvaren. Dat heeft het gerechtshof Den Haag donderdag bepaald. De rechters halen daarmee een besluit onderuit van staatssecretaris Mansveld (PvdA, Infrastructuur en Milieu) om EVT uit de vaart te halen.

Nieuwkomer EVT concurreert op de route Harlingen-Terschelling met reder Doeksen, die door het Rijk een monopoliepositie is gegund. Afgelopen najaar besloot Mansveld om EVT per 1 februari de toegang tot de havens te ontzeggen. Zou de concurrentie van EVT voortduren, dan dreigde Doeksen namelijk 's winters afvaarten te schrappen naar zowel Terschelling als Vlieland. Beide eilanden zouden daardoor slechter bereikbaar zijn.

Daags voordat Doeksen weer alleenheerser zou worden op het westelijk Wad haalt het gerechtshof hard uit naar de staatssecretaris. De rechters zijn er 'niet van overtuigd' dat EVT het veld moet ruimen. Zij verwijzen met instemming naar een eerdere waarschuwing van de Autoriteit Financiële Markten: het besluit van Mansveld zou 'met wat slagen om de arm' in strijd kunnen zijn met de Mededingingswet.

De PvdA-bewindsvrouw staart zich volgens het Hof blind op de rol van monopolist Doeksen bij het 's winters bereikbaar houden van de eilanden. Mansveld heeft nooit gekeken of EVT onrendabele afvaarten van Doeksen zou willen overnemen. Doeksen motiveert de plannen om de winterdienstregeling te versoberen met een verwijzing naar de jaarcijfers, die niet openbaar worden gemaakt, maar volgens het concern verlies laten zien sinds EVT op Terschelling vaart. Maar de rechters trekken de gepresenteerde cijfers en conclusies in twijfel.

Het gemeentebestuur op Terschelling vreest voor de reactie van Doeksen. 'Deze uitspraak kan vervelende gevolgen hebben voor het maatschappelijk leven op het eiland', zegt wethouder Teun de Jong (PvdA). 'Wij houden er rekening mee dat een versobering van de winterdienstregeling alsnog aan de orde kan zijn.' Doeksen-directeur Paul Melles laat zich daar niet over uit. 'Maar we zijn terug bij af.'

EVT zegt per 1 maart weer te gaan varen. Hoewel de rederij eerder liet doorschemeren dat ze openstaat voor het overnemen van winterafvaarten, ligt haar enige veerboot - de MS Spathoek - sinds een maand voor onderhoud aan de wal. 'Na de aankondiging van Mansveld hield financieel alles op', zegt EVT-directeur Erwin Rob. 'Boekingen werden geannuleerd, crediteuren eisten geld. Maar nu gaan we zo snel mogelijk naar de werf.'

Naar verwachting wordt volgend jaar de veerbootoorlog definitief beslecht door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Dat zal oordelen over de kwestie of de staat onderhands, dus zonder aanbesteding, het recht op de overtocht tot 2027 aan Doeksen mocht verlenen. Het Hof kon niet nalaten op te merken dat de kansen van EVT hier 'zeker niet slechter' zijn dan van de concurrent.

undefined

Meer over