Veep

Veep

Comedyserie van HBO (2013), seizoen 1, 8x30 min'

Bedacht door: Armando Iannucci

Extra's: de gebruikelijke

Distributeur: Warner Home Video (vanaf 12 juni)

Je moet jezelf even de tijd gunnen erin te komen. De Amerikaanse comedy-serie Veep, over de beslommeringen van een vice-president ('veep') maakt geen gebruik van de voorgekookte lach. En iets van een introductie in aflevering 1 ontbreekt zo goed als. Drie over het beeld rollende krantenkoppen tijdens de begintitels ('Senator doet gooi naar Witte Huis', 'Senator stort in, schort campagne op' en 'Senator is trots op vice-presidentschap') vertellen het hele verhaal. Meer krijgen we niet. Zelden een serie zo in medias res zien beginnen. Wie zich niet enigszins ingelezen heeft, duizelt het, toch zeker de eerste 10, 20 minuten. En dat kan voldoende zijn om definitief af te haken.

Niet doen, want Veep is - soit, voor Amerikaanse begrippen - een ongewone, meedogenloze en grappige tv-serie. Elke aflevering zien we hoe Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) opgewekt aan een drukke, nieuwe dag begint, in het vaste gezelschap van haar p.a.'s, voorlichters en andere assistenten. Die vormen een bijna kluchtachtig gezelschap dat elkaar voortdurend grofgebekt afzeikt en al dan niet met opzet in de problemen brengt. Bijna allemaal lijken ze, de vice-president incluis, het slachtoffer van ooit grote ambities. Cynisme ligt voortdurend op de loer, om niet zelden bijtend toe te slaan.

Behalve de snelle en scherpe dialogen - met een voor die kringen toch opmerkelijke hoeveelheid f-woorden - dragen terugkerende grappen eraan bij dat je langzaam gegrepen wordt door de kolderieke, absurde en triviale gebeurtenissen. Zo wil Meyer in aflevering 1 op alle ministeriekantines het bestek van maiszetmeel invoeren. Exit plastic. 'Dan zal de veep geland zijn.' Ze blijkt twee dingen over het hoofd te hebben gezien: het bestek trekt krom als het warm wordt en plastic = olie= machtige lobby. De problemen die dat tot gevolg heeft sudderen nog afleveringen lang door.

Ook verslavend: de running gags. Minstens één keer per aflevering vraagt Meyers wel quasi terloops: 'Heeft de president nog gebeld?' Maar hem krijgen wij en zij te horen noch te zien.

Meedogenloos.

undefined

Meer over