Veenendaal mag leven pedofiel niet verder beknotten

De gemeente Veenendaal mag geen extra maatregelen opleggen aan de uit de gevangenis teruggekeerde pedofiel Jan Willem H.. Burgemeester Wouter Kolff (VVD) spande een rechtszaak aan om afspraken met H. te maken.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER STERRE LINDHOUT

AMSTERDAM - De rechter oordeelde dat de gemeente niet het recht heeft om op deze manier eisen aan H. te stellen. De burgemeester begint een bodemprocedure. Kolff procedeert namens een groep bezorgde buurtbewoners uit de wijk Petenbos. Het is voor het eerst dat een burgemeester dit middel, een collectieve vordering, gebruikt tegen een pedoseksueel.

Kolff wil dat H. zich houdt aan elf afspraken, boven op de strenge reïntegratie-eisen die de strafrechter stelde toen H. deze zomer vrijkwam.

De pedoseksueel werd vorig jaar veroordeeld voor het bezit van grote hoeveelheden kinderporno. In 2006 zat de man vast voor misbruik van een minderjarig familielid. In zijn strafdossier staat dat de kans op terugval groot is.

Op grond van deze informatie stellen de burgemeester en de bewoners van Petenbos dat de aanwezigheid van H. een 'inbreuk is op het woongenot van de omwonenden' en 'zorgt voor een toenemende onveiligheid' in de wijk. H. huurt al sinds 1998 een flat in een complex met een gemeenschappelijke binnentuin. Een van de afspraken die de burgemeester met H. wilde maken, is dat hij daar tussen 7 en 22 uur niet komt.

De rechter had twee zwaarwegende argumenten om de vordering niet in te willigen. Het eerste is formeel van aard: Kolff gaat met het kiezen voor de privaatrechtelijke weg in deze zaak zijn bevoegdheden te buiten, omdat ze een inbreuk zijn op de beslissing van de strafrechter. Die is de enige die extra eisen aan H. zou kunnen stellen.

Het belangrijkste inhoudelijke argument van de rechter was dat de door burgemeester en bewoners voorgestelde afspraken een ernstige inbreuk zijn op de grondrechten van H.

Kolff zegt teleurgesteld te zijn. 'De afspraken zijn niet alleen in het belang van de buurt, maar ook van H. zelf.'

undefined

Meer over