Veenbessen uit Himalaya zijn niet echt nodig

We hebben met verbazing het artikel 'Supervoedsel' gelezen (V, 1 november). Samenvattend: een artikel vol onbewezen informatie over positieve gezondheidseffecten van broccoli, veenbessen, knoflook en donker fruit.

Knoflook vertraagt de groei van tumoren, lezen we. Dit zou mooi en lekker zijn, maar het is niet bewezen, misschien in muizen.

Vezels bestrijden obesitas door een hogere, eerdere verzadiging: vezels kunnen zo helpen tegen overgewicht, dat wel. Maar potjes met extra vreemde vezels naar binnen werken uit de Spaanse boon, is onzin. Eet volkorenbrood, groenten en fruit, dan kom je er ook.

Geelwortel: zeer waarschijnlijk dat dit kruid uit India Alzheimer tegengaat, meldt de auteur. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.

Donker fruit, veenbessen: zeer waarschijnlijk in te zetten tegen kanker: van borstkanker tot kinderkanker. Anti-oxidanten zoals polyfenolen en carotenoiden zouden hier het heilzame werk doen. Was dat maar waar! Anti-oxidanten kunnen lichaamscellen beschermen tegen de invloed van schadelijke stoffen. Een beetje. Het laatste woord in de wetenschap is hier echter niet over gezegd.

Van het plantje Maca uit Peru hadden we niet eerder gehoord. De auteur tekent op dat het waarschijnlijk de seksuele begeerte aanwakkert. Heel opwindend allemaal, moeten ook wij toegeven. Ook erg fabelachtig.

Kort gezegd: gezond eten bestaat niet uit het oprapen van veenbessen uit het hooggebergte van de Himalaya of in de Andes, knoflook uit een potje en koffiebonen uit Guatemala.

De wereld van de gezonde voeding is simpeler: eet gevarieerd met veel groenten en fruit, eet niet te veel en neem af en toe een klodder mayonaise.

Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid, hoofd afdeling Humane Voeding Wageningen Universiteit Broer Scholtens, voormalig wetenschapsjournalist bij de Volkskrant

undefined

Meer over