Veelzijdig talent

BART KOETSENRUIJTER

De intellectueel Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal) mag dan cynisch zijn, dat heeft hem er niet van weerhouden te tekenen bij het Amerikaanse Korps Mariniers. Zijn lichting wordt gedrild in een training die (niet onbedoeld) herinneringen oproept aan de ultieme drillfilm Full Metal Jacket. Het merendeel valt af, maar Swofford redt het en wordt, nadat Irak Koeweit is binnengevallen, als scherpschutter uitgezonden naar het oorlogsgebied. Stijf van de adrenaline komt zijn eenheid aan in de woestijn van het Midden-Oosten, waar een toenemend aantal westerse troepen zich onledig houdt met bezigheden als hydrateren en masturberen. En of Swofford nu cynisch, rebels of overtuigd militair is - rollen die hij zich achtereenvolgens aanmeet - de moderne oorlog blijft een onrealistisch toneel waarop voor ambachtslieden als een scherpschutter geen plek is. Hem rest weinig dan dolen door een apocalyptisch landschap, dat meer dan eens bij de toeschouwer voor rillingen zorgt. Van de oorlog nauwelijks een spoor. Van de waanzin des te meer. Daarin schuilt de kracht van Jarhead: veel zeggen door weinig te laten zien.

Jarhead is de geslaagde verfilming van Swoffords autobiografische bestseller met dezelfde titel uit 2003. Regisseur Mendes liet ermee zien een veelzijdig talent te zijn. Voordien had hij het psychologische drama American Beauty (1999) en de klassieke misdaadthriller Road to Perdition (2002) gemaakt. Erna volgden het relatiedrama Revolutionary Road (met zijn toenmalige echtgenote Kate Winslet in de hoofdrol) en de goed ontvangen recentste James Bondfilm, Skyfall. Afgelopen zomer werd bekend dat Mendes ook de 24ste Bondfilm, gaat maken.

Jarhead (Sam Mendes, 2005)

RTL 7, 20.30-23.00 uur.

The Bourne Ultimatum

(Paul Greengrass, 2007) Na The Bourne Identity (2002) en The Bourne Supremacy (2004) heeft Jason Bourne nog steeds zijn naam te zuiveren, stukjes identiteit terug te vinden, trauma's te verwerken en corrupte praktijken binnen de CIA te ontmaskeren. Een missie die gepaard gaat met veel, heel veel virtuoos vormgegeven actiegeweld. Razend knap is het, hoe Greengrass en zijn team in de actiescènes de chaos tot een maximum opvoeren en toch de verhaallijn strak vasthouden. Dan slagen ze er ook nog in van Jason Bourne een complex personage te maken - met dank aan hoofdrolspeler Matt Damon natuurlijk. Uitgekotst en opgejaagd door de buitenwereld en opgeslokt door zijn innerlijke demonen, terwijl hij misschien wel als enige de wereld kan redden.

Veronica, 20.30-22.45 uur.

About a Boy

(Paul & Chris Weitz, 2002) 'Ik heb geen diepere emoties. Ik ben echt oppervlakkig.' Will (Hugh Grant), een heerlijk nutteloos personage, gecreëerd door schrijver Nick Hornby, is een narcistische uitvreter en hij is er trots op. Met zijn levensstijl - mogelijk gemaakt door een riante erfenis - valt hij niemand lastig en hij zou willen dat niemand hem lastigviel. Maar het zit hem niet mee: hij wordt opgescheept met de wereldvreemde 12-jarige Marcus (Nicholas Hoult) en raakt tegen zijn zin ingekapseld in een soort familieverband. Een merkwaardig verband, dat wel. About a Boy, met de nodige ironische distantie geregisseerd door Chris en Paul Weitz (American Pie), is een geslaagde mix van komedie en drama met twee fraaie hoofdrollen. En een mooie soundtrack van Badly Drawn Boy.

RTL 8, 20.30-22.30 uur.

undefined

Meer over