Veelers grijpt kans en sprint naar verrassende vierde plek

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIJE RANDEWIJK

TOURNAI - Er waren eens vier Nederlandse gangmakers en een Duitse sprinter. Toen viel de Duitse sprinter weg en waren er nog drie Nederlandse gangmakers en een Nederlandse sprinter. Tom Veelers profiteerde bij Team Argos van een slechte dag bij Marcel Kittel, bij wie de zenuwen voor de eerste echte krachtmeting op maag en darm waren geslagen.

Dagenlang had de Nederlandse ploeg naar de tweede etappe van de Tour uitgekeken. Daar zou de zogenoemde Argos-trein zich voor het eerst op het allerhoogste niveau mogen bewijzen. Albert Timmer, Roy Curvers, Koen de Kort en Veelers waren erop gebeten Kittel in een winnende positie over de finish te leiden. De 24-jarige Duitser geldt als een van de grote sprinttalenten van het peloton en versloeg alle wereldtoppers al eens.

Onlangs was hij in de ZLM Toer ook Mark Cavendish te snel af. Het creëerde verwachtingen voor de Tour, waar Kittel zijn debuut maakt. 'We zijn gezond gespannen', zei ploegleider Rudi Kemna maandagochtend voor de start van de tweede etappe.

Het is de tweede keer dat de ploeg mee mag doen aan de Franse ronde. De eerste keer, onder de naam Skil-Shimano, was alles mooi en prachtig. Er werd wel aan winnen gedacht, maar realistisch werd het niet geacht. Nu moet er gewoon een etappe worden gewonnen, vond De Kort.

Dat lukte maandag dus niet. Kittel finishte op meer dan zes minuten van het peloton. Voorin nam Veelers de honneurs waar. De vierde plaats was meer dan waar hij van had durven dromen. 'Onderweg hebben we afgesproken dat we voor mij zouden rijden. Dit was een supermooie kans', aldus Veelers.

Het was alsof hij nooit anders had gedaan op dit niveau. 'De connectie was goed onderling. Roy leidde de trein tot de laatste kilometer, daarna had ik De Kort nog even bij me. Ik koos eerst het wiel van Farrar, maar dat ging niet goed. Daarna zat ik achter Goss, een beetje te dringen met Sagan.'

Zijn topklassering was in elk geval het bewijs dat de Argos-trein op de rails stond, en dat als de Duitse locomotief de zenuwen in bedwang krijgt, er misschien nog iets moois staat te gebeuren deze Tour. Veelers: 'Ik ga Cavendish echt niet op snelheid kloppen - dat kan ik alleen als hij een fout maakt. Maar Kittel kan dat wel, daar blijven we van overtuigd.'

undefined

Meer over