Update

Veel smartphone-gebruikers voorlopig nog verstoken van alarm-bericht overheid

Hoewel er massaal reclame voor wordt gemaakt, bleven miljoenen mensen vanmiddag om 12:00 uur verstoken van het eerste controle-bericht van NL-Alert, het nieuwe, aanvullende alarmeringssysteem voor noodsituaties van de Rijksoverheid. Het systeem werkt nog altijd niet op Apple's iPhone en ook de best verkochte smartphones van Samsung zijn bij twee grote providers niet geschikt.

Thijs van Soest
null Beeld reuters
Beeld reuters

Daarnaast kwam voor de meeste andere mobiele telefoonbezitters het bericht niet aan, omdat hiervoor eerst een heel stappenplan moest worden doorlopen. Omdat het een compleet nieuw systeem is, zullen veel mensen nog huiverig zijn om de instellingen van hun mobiele telefoon aan te passen. Met veel reclame hoopt de overheid mensen alsnog zover te krijgen.

NL-Alert is een bericht dat via Cell Broadcasting, een soort radiosignaal, wordt verstuurd en is voor de overheid een nieuw aanvullend alarmmiddel. Het komt naast de sirenes die maandelijks te horen zullen blijven. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een gericht en informatief tekstbericht informeren, met een sirene is dat immers niet mogelijk. Na het bericht van deze middag, volgen nog twee controleberichten, op 6 mei en 4 november, ook om 12:00 uur. Tegen die tijd moeten alle Nederlanders op de hoogte zijn en alle toestellen geschikt gemaakt.

Vorig jaar was al duidelijk dat veel 3G-toestellen en dus ook iPhones niet werken met Cell Broadcasting. Waarom dat nu nog altijd het geval is met de Apple-toestellen, kan een woordvoerder niet zeggen. 'We zijn in gesprek met Apple en hopen dat zij hun telefoons zo snel mogelijk geschikt maken. Ze zijn er technisch toe in staat, dus daar ligt het niet aan.' De woordvoerder hoopt dat Apple alsnog over de brug komt als ze zien dat andere fabrikanten als Samsung en HTC wel meewerken, en dat providers als Vodafone en T-Mobile hun 3G-netwerken 'in de loop van dit jaar' geschikt maken voor NL-Alert.

Internetloos
Op de speciale site van NL-Alert kunnen mensen zelf uitzoeken of hun telefoon al wel geschikt is voor het systeem. Van de meeste internetloze toestellen is dit zeker het geval, maar alle iPhone-bezitters komen in ieder geval voorlopig bedrogen uit. Zeker 13 procent van de Nederlanders heeft zo'n iPhone.

Van alle andere smartphones zijn vooralsnog alleen de gebruikers die via KPN bellen, geschikt. Pas in de loop van dit jaar, werkt de alarm-sms ook op smartphones van Vodafone en T-Mobile. NL-Alert meldt bij onder meer de Galaxy S2 en S3: 'Let op! Bel je met dit toestel via het netwerk van KPN dan kun je nu NL-Alert ontvangen. Het is de verwachting dat je met dit toestel in de loop van 2013 ook via de netwerken van T-Mobile en Vodafone NL-Alert kan ontvangen.'

Over enkele weken moet uit een peiling blijken hoeveel mensen het controlebericht van vandaag hebben ontvangen. De evaluatie moet ook duidelijk maken wat de verzendduur is van het aantal geactiveerde zendmasten. De woordvoerder van NL-Alert benadrukt dat ruim 50 procent van de telefoonbezitters bereikt kan worden. En stelt nogmaals dat het om een 'aanvullend' systeem gaat. 'Ook niet-telefoonbezitters blijven wij waarschuwen in geval van een ramp.'

undefined

De site van NL Alert meldt dat de overheid nog in gesprek is met Apple over doorgifte van de alarm-sms. Beeld NL-Alert
De site van NL Alert meldt dat de overheid nog in gesprek is met Apple over doorgifte van de alarm-sms.Beeld NL-Alert
Meer over