Nieuws

Veel reformatorische scholen wijzen homoseksuele relaties nog altijd af

Veel reformatorische scholen keuren homoseksuele relaties nog steeds openlijk af, meldt onderzoeksprogramma Pointer van KRO-NCRV.

Redactie
De reformatorische school Gomarus in Gorinchem. De school kwam vorig jaar in het nieuws omdat leerlingen er zouden worden gedwongen hun homoseksualiteit aan hun ouders bekend te maken. Beeld ANP
De reformatorische school Gomarus in Gorinchem. De school kwam vorig jaar in het nieuws omdat leerlingen er zouden worden gedwongen hun homoseksualiteit aan hun ouders bekend te maken.Beeld ANP

Het programma onderzocht onder meer de meest recente online schoolgidsen en identiteitsprofielen van de scholen. Daaruit blijkt dat 36 van de 161 reformatorische scholen seksuele relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht nog altijd afkeuren.

Dat zijn er zelfs meer dan twee jaar geleden. Toen stonden 29 van de 163 reformatorische scholen afwijzend tegenover homoseksuele relaties of het homohuwelijk.

Commotie

Twee jaar geleden ontstond ophef rond een ‘anti-homoverklaring’ die een aantal reformatorische scholen door ouders liet ondertekenen. Toenmalig minister van Onderwijs Arie Slob zei in een Kamerdebat dat hij vond dat scholen daartoe het recht hadden.

Dat leidde in de Kamer tot commotie en tot een motie van de SP waarin het kabinet werd opgeroepen ‘met spoed een einde te maken aan dit soort verklaringen’. Doordat onder meer de PvdA, GroenLinks en D66 zich achter de oproep schaarden, werd de motie aangenomen.

Slob kwam vervolgens terug op zijn woorden en zei dat scholen geen verklaring van ouders moeten vragen waarin staat dat zij afstand nemen van homoseksualiteit. ‘Dat is een brug te ver’, aldus de toenmalig minister destijds. Onder druk van de Kamer kondigde hij ook een onderzoek aan naar de scholen die dat wel doen en eventueel boetes op te leggen als ze zich niet aan de wet houden.

Desondanks is er weinig veranderd. ‘Op basis van de Bijbel zeggen we dat seksualiteit thuishoort in een relatie tussen één man en één vrouw’, schrijven de reformatorische scholen in een gezamenlijke verklaring.

Risico’s

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) onderzocht de identiteitsverklaringen in 2020 en 2021. Daarbij kwam geen inhoud naar voren die in strijd is met de wet. ‘Expliciet homoseksualiteit afwijzen mag niet’, aldus een woordvoerder van het ministerie tegen Pointer. ‘Er zijn wel passages in identiteitsverklaringen die duiden op risico’s.’ In die gevallen wil het ministerie nadrukkelijker kijken naar hoe de school zijn identiteit in de praktijk brengt.

‘De zorgen hierover zijn afgelopen jaren niet afgenomen. Juist daarom moeten we extra stappen zetten. Sneller signaleren, scherper controleren en steviger sanctioneren. Dit werken we nu verder uit met de inspectie, zodat elke school veilig is voor alle leerlingen, ongeacht op wie ze verliefd worden’, aldus de woordvoerder.

Meer over