Veel protest tegen nieuw Chinees paspoort

Vietnamese grenswachten hebben de instructie gekregen het nieuwe paspoort dat China onlangs heeft ingevoerd, waarin betwiste gebieden in de Zuid-Chinese Zee zijn afgebeeld als zijnde van China, niet te stempelen. In plaats daarvan krijgen houders van zulke paspoorten hun Vietnamese visum op een afzonderlijk vel papier geleverd. Dat deelde de Vietnamese douane maandag mee.

De Vietnamese regering wil voorkomen dat zij de indruk wekt de Chinese claim op de betwiste gebieden te erkennen door de nieuwe paspoorten te stempelen. Hanoi en Beijing steggelen al langer over de eigendomsrechten over enkele eilanden in de Zuid-Chinese Zee, die rijk aan grondstoffen zijn.

Ook de Filipijnen hebben bezwaar aangetekend tegen de nieuwe Chinese pas. Net als Vietnam maakt Manilla aanspraak op eilanden die op kaarten in het Chinese paspoort als Chinees grondgebied zijn afgebeeld.

India reageerde eerder al verontwaardigd over enkele landkaarten in het Chinese reisbewijs, waarop Arunachal Pradesh en de Himalaya-regio Aksai Chin tot China behoren. Als Chinese staatsburgers nu een Indiaas visum krijgen, laat de regering in New Delhi daarin de kaart stempelen die volgens haar juist is.

Meer over