Veel pelgrims overleden na instorten hotel in Mekka

Een hotel in Mekka waarin veel pelgrims verbleven, is donderdag ingestort. Zeker 23 mensen zijn gedood, volgens de Arabische televisiezender Al-Jazeera....

Volgens de Arabische televisiezender Al-Jazeera zijn daarbij zeker 23 doden gevallen. Het ingestorte hotel is het vijf verdiepingen tellende Al-Ghaza. Het is gelegen aan de zogenaamde Poort van de Vrede, op zo'n zestig meter afstand van de Grote Moskee. In Mekka zijn momenteel miljoenen moslims bijeen in het kader van de jaarlijkse hadj, de islamitische bedevaart.

Het aantal pelgrims dat zich naar de heilige islamitische stad is de laatste vijftien jaar elf keer zo groot geworden. De Saudische regering heeft miljarden euro's uitgegeven om de infrastructuur zodanig te verbeteren dat de jaarlijkse hadj zonder problemen kan verlopen. Maar geregeld vallen er tijdens de bedevaart toch doden.

De ergste ramp voltrok zich in 1990. In een overvolle voetgangerstunnel die naar heilige plaatsen leidde werden toen meer dan veertienhonderd pelgrims onder de voet gelopen. In 2004 werden 251 mensen vertrapt toen tijdens een ritueel genaamd 'het stenigen van de duivel' paniek uitbrak. Ongelukken tijdens dat ritueel kostten in de jaren negentig ook al honderden mensen het leven.

Meer over