‘Veel ontwikkelingsgeld naar corrupte regimes’

Minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking krijgt kritiek van haar eigen adviseurs op de besteding van het jaarlijkse miljardenbudget. Veel geld komt terecht in landen die niet voldoen aan het criterium ‘goed bestuur’....

Van onze verslaggever

De kritiek is vervat in een rapport van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB), die valt onder het ministerie van Buitenlandse Zaken. De IOB stelt in het uitgelekte stuk dat meer dan de helft van de landen waarmee Nederland een speciale ontwikkelingsrelatie onderhoudt, niet voldoet aan het criterium van goed bestuur. Nederland zou meer zaken doen met lagere overheden in ontwikkelingslanden.

Onder Van Ardenne (CDA) en haar voorgangster Herfkens (PvdA) is het aantal landen verminderd, waarop het Nederlandse ontwikkelingsbeleid zich concentreert. Van Ardenne heeft in 2003 de lijst van Herfkens verder ingekrompen. Volgens een woordvoerster van de minister is daarmee al tegemoet gekomen aan veel kritiek.

De keuze van de landen is goedgekeurd door de Kamer. Hier wordt nog regelmatig gediscussieerd over de vraag of landen waar corruptie welig tiert, zoals Kenia, wel op de Nederlandse voorkeurslijst moeten blijven staan.

Veertig procent van de Nederlandse ontwikkelingsgelden, dit jaar in totaal ruim vier miljard euro, wordt bilateraal (van land tot land) verstrekt. De minister wijst erop dat meer criteria gelden, waarvan de mate van armoede de belangrijkste is.

Meer over