'Veel meer chroom in kinderen rond Corus'

Kinderen uit de buurt van staalconcern Corus in IJmuiden hebben vijf tot veertien keer zo veel chroom in het lichaam als andere kinderen. Corus ontkent een verband met het aantal gevallen van kanker.

De resultaten van onderzoek dat is verricht door Natuur en Milieu en de Radboud Universiteit Nijmegen, worden zondag bekendgemaakt in het televisieprogamma Zembla. ‘Het gif van Corus', heet de uitzending.

Corus is het staalconcern in IJmuiden, dat ook nog wel Hoogovens wordt genoemd. Het bedrijf noch de provincie Noord-Holland wilde op de onderzoeksresultaten reageren.

Volgens toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht zijn de gevonden concentraties te vergelijken met die in de meest vervuilde gebieden in het Duitse Ruhrgebied. Chroom komt in twee vormen voor in de natuur, als chroom 6+ en chroom 3+.

Vooral de eerste vorm draagt bij aan de vorming van kanker. Deze vorm laat zich moeilijk opnemen door het lichaam. Corus stoot jaarlijks 600 kilo chroom uit. Van den Berg pleit daarom ook voor een verder onderzoek naar de herkomst van deze hoge concentraties.

Corus laat zaterdag weten dat het zijn medewerkers regelmatig medisch onderzoeken. De GGD Kennemerland doet in de omgeving stelselmatig onderzoek. Uit geen van die onderzoeken blijkt dat er een verband bestaat tussen het productieproces van Corus en kanker.

GGD Kennemerland concludeert in een rapport dat het aantal gevallen van kanker in de regio Kennermerland op ,,landelijk iveau'' ligt, aldus Corus.

Wel komt in Beverwijk bij vrouwen meer longkanker voor dan gemiddeld. Maar volgens het rapport is het ,,onwaarschijnlijk dat dit verklaard kan worden door de mogelijke aanwezigheid van luchtverontreiniging in de nabijheid van het Corus-terrein''. Een verklaring moet eerder worden gezocht in het rookgedrag van iwoners in het verleden.

Ook het periodieke medisch onderzoek door ArboNed onder Corus-medewerkers geeft geen aanleiding te veronderstellen dat er sprake zou zijn van meer kankergevallen onder de medewerkers van Corus, aldus het staalconcern.

Corus herkent zich niet in de berichtgeving over de uitzending. Het bedrijf houdt zich naar eigen zeggen aan de milieuvergunning en rapporteert aan de provincie alle stoffen die bij de productieprocessen vrijkomen.

Meer over