Veel knechten, weinig vrijbuiters

De Duitsers hebben dit jaar al vijf ritten gewonnen. Nederland staat juist 172 etappes (na Pieter Weening, 2005) droog. Niet zo vreemd. Nederlandse renners winnen sowieso zelden.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIJE RANDEWIJK

TOURS - Het deed pijn, zei Marcel Kittel. Drie ritzeges in de Tour de France, vijf voor de Duitsers in totaal, maar geen mens die het in zijn vaderland live op de publieke zender had kunnen zien. De ritwinnaar begreep er in Tours eigenlijk niets van.

'Het toont hun gebrek aan kennis en respect', zei de Duitse sprinter van Argos-Shimano na de 13de etappe met lichte frustratie in zijn stem. Maar uiteindelijk zei de afwezigheid van ARD en ZDF meer over hen dan over hem, vond hij. Sinds 2007, na een positieve dopingplas van Patrik Sinkewitz, pakten de grote omroepen hun boeltje en keerden ze tot en met 2010 alleen maar terug om - heel summier - het contract uit te dienen met organisator ASO.

Donderdag liet de ZDF bij monde van de chef sport weten dat de omroepen ondanks het succes niet van mening zullen veranderen over de wielersport en dat er voorlopig geen sprake kan zijn van live-uitzendingen. Wielerliefhebbers kunnen in de Duitsland wel kijken naar Eurosport. Kittel: 'Er is veel veranderd in het wielrennen, dat is wat we hier elke dag aantonen.'

De Duitsers wonnen deze honderdste Tour vijf van de twaalf etappes: drie voor Kittel, een voor sprinter André Greipel en een voor tijdrijder Tony Martin. Tot veel reuring leidde het in eigen land niet. Tot teleurstelling van de renners. 'Wij willen best een rolmodel zijn, maar geef ons dan ook een eerlijke kans', zei Kittel eerder al.

Zijn ploegmaat Koen de Kort begreep de frustratie, maar wist er ook wel raad mee. 'We claimen hem gewoon', zei de renner van Argos, zich realiserend dat Nederland sinds Pieter Weening in 2005 wacht op een ritzege in de Tour.

De Kort was in Tours voor de eerste keer de laatste man van de sprinttrein van Argos. Hij had die rol overgenomen van Tom Veelers, die te veel last bleek te hebben van de kwetsuren die hij dinsdag had opgelopen na de bodycheck van Mark Cavendish. Kittel droeg de ritzege om die reden aan zijn ploegmaat op. Kittel: 'Ik zag hem na de finish en Tom was in tranen. Ik hou van dit team.'

De Kort durfde geen percentage op zijn aandeel, en dat van zijn ploegmaats, in het succes te plakken. De vaststelling dat 'de Nederlanders het spel maken en dat aan het einde een Duitser wint', klopte wel aardig, lachte hij. 'Maar zonder treintje win je in de Tour niet', analyseerde De Kort. 'En als Marcel niet bij de eerste drie begint, dan wint hij ook niet.' Verder liet hij de berekeningen aan anderen over.

Met zeventien renners zijn de Nederlanders in deze Tour aanwezig. Elf van hen hebben de status van knecht. Niki Terpstra moet Cavendish aan sprintsucces helpen; Boy van Poppel zijn broertje Danny; Curvers, De Kort, Dumoulin, Timmer en Veelers staan Kittel bij; Gesink, Boom, Tankink en Leezer zijn er vooral voor Mollema en Ten Dam, de enige twee die zich met recht kopman kunnen noemen. Poels, Westra en Hoogerland gelden als vrijbuiters.

Met Mollema en Ten Dam spelen de Nederlandse renners een rol van betekenis in het klassement. Een podiumplaats lijkt ook dichterbij dan een dagsucces. Al 172 etappes zijn de Nederlanders zonder ritzege. Zelfs Ierland vulde deze Tour met Daniel Martin, die de etappe naar Bagnères-de-Bigorre won, het hiaat sinds 1992 op. Dat jaar was Stephen Roche de laatste Ierse winnaar.

Maar hoe kun je ritsucces verwachten van een pelotonnetje dat dit seizoen samen amper 1 procent van de koersen won waaraan het deelnam? Negen keer slechts, op 954 opgestelde starts. Twaalf renners wonnen dit seizoen niets. Het winstpercentage loopt iets op als de hele carrière van de zeventien wordt beschouwd: 1,9 procent.

De kans op een Nederlandse ritzege in de Tour, berekend op basis van prestaties in het verleden, is niettemin 7,3 procent. Westra, Gesink, Boom, Hoogerland, Dumoulin, Poels en Terpstra probeerden het wel, maar hun aanvalslust werd niet beloond. Ze moeten genoegen nemen met een vermelding in het klassement van de Baroudeur, een ranglijst van renners die de meeste kilometers in de aanval reden.

De 22-jarige Dumoulin had zichzelf al juichend over de finish zien gaan in Calvi. 'Lef kan me niet worden ontzegd', zei hij op Corsica. 'Als je het niet probeert, win je niet.'

Dumoulin moet het doen met de champagne die door Kittel wordt geopend. En met de cheque die hij aan het einde van de Duitser overhandigd krijgt. Hoewel, over het prijzengeld is bij Argos nog geen afspraak gemaakt. Gebruikelijk is dat de kopman dat overmaakt aan zijn knechten en dat hij zelf zijn bankrekening spekt tijdens de criteriums. De Kort: 'Ik weet zeker dat Marcel ons zal bedanken. In welke vorm hij dat doet, laat ik aan hem over.'

undefined

Meer over