Veel klachten over politie Warmoesstraat

Tegen medewerkers van het politiebureau in de Amsterdamse Warmoesstraat zijn dit jaar tien klachten ingediend over geweld tegen verdachten. De onafhankelijke Commissie voor de Politieklachten Amsterdam-Amstelland noemt dit een opmerkelijk hoog aantal....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het bureau Warmoesstraat is in opspraak gekomen door het overlijden vorige week van de 48-jarige A. van Driel, die even daarvoor hardhandig uit het bureau was gezet.

De klachten betreffen onder meer het stompen van een geboeide verdachte, hardhandig opbrengen van een verdachte, om onduidelijke redenen slaan met wapenstok en in de maag stompen van een verdachte.

De onafhankelijke klachtencommissie, die door het gemeentebestuur is ingesteld, behandelt uitsluitend individuele klachten. Het trekken van algemene conclusies is een zaak van de korpsleiding, zegt vice-voorzitter D. Samkalden.

Geweldsklachten vormen een klein deel van het totaal. Er wordt meer geklaagd over verbaal geweld en seksuele intimidatie. Over het bijzonder drukke bureau Warmoesstraat waren in de jaren 1994 en 1995 84 klachten. De klachtencommissie behandelde vorig jaar 48 klachten over het bureau.

Het aantal mensen met wie de politie zich geen raad weet groeit. Dit zei hoofdcommissaris J. Kuiper van de Amsterdamse politie gisteren tegen de commissie van de gemeenteraad, die de dood van Van Driel besprak.

Kuiper zei dat er een groeiende categorie mensen is voor wie de samenleving geen oplossing heeft. Ook de politie kan die problemen niet oplossen. Wethouder Van der Giessen, verantwoordelijk voor de opvang van daklozen, beaamde dit. 'Een geheel overspannen persoon stuur je niet zomaar naar een slaapzaal van het Leger des Heils. En gedwongen opname is ook niet zo gemakkelijk. Er zit niks tussen.'

Voor hij naar de commissievergadering vertrok, had de hoofdcommissaris het personeel van het bureau Warmoesstraat bijgestaan. Veel agenten zijn er kapot van dat hun collega wordt aangeklaagd voor doodslag, zeggen ingewijden. Als dat wordt bewezen, heeft hij Van Driel willens en wetens zwaar mishandeld. Kuiper: 'Ze vinden dat de inzet van het OM hoog is.'

Het onderzoek door twaalf man van de rijksrecherche duurt nog voort. Veel agenten van het bureau Warmoesstraat worden de komende dagen verhoord.

Het OM gaat ervan uit dat drie agenten bij de zaak zijn betrokken. Een 39-jarige hoofdagent zit vast en wordt doodslag ten laste gelegd. Een 29-jarige agent wordt verdacht van zware mishandeling met de dood als gevolg. Hij is maandag heengezonden. Een 26-jarige agent wordt verdacht van dood door schuld. Hij is niet aangehouden, maar afgelopen weekeinde als verdachte gehoord.

Burgemeester Patijn spreekt van een verbijsterend incident. Hij heeft de gemeenteraad beloofd dat de resultaten van het onderzoek worden besproken. De werkdruk van de agenten op het bureau Warmoesstraat zal in een apart overleg aan de orde gekomen.

Meer over