Veel kinderen krijgen in ziekenhuis fout medicijn

Kinderen die in een (academisch) ziekenhuis zijn opgenomen, krijgen in twee van de drie gevallen op een verkeerde manier medicijnen voorgeschreven....

Van onze verslaggever

Dit blijkt uit een onderzoek in vijf kinderziekenhuizen in Italië, Zweden, Duitsland, Engeland en Nederland, waarvan het resultaat vandaag in de British Medical Journal wordt gepubliceerd. Het onderzoek is uitgevoerd door een groep van vijftien kinderartsen, farmacologen en onderzoekers, verenigd in het Europese Netwerk voor Geneesmiddelenonderzoek bij Kinderen. Het Netwerk pleit ervoor dat (nieuwe) medicijnen die aan kinderen worden voorgeschreven, ook op kinderen worden getest.

Of de foutieve manier van medicijnen voorschrijven schadelijke gevolgen heeft voor kinderen, is in het onderzoek niet vastgesteld. Maar uit een studie vorig jaar van een van de Netwerk-leden, de Engelse kinderarts I. Choonara, is gebleken dat schadelijke bijwerkingen anderhalf keer vaker dan gemiddeld voorkomen als kinderen een medicijn niet volgens voorschrift krijgen toegediend.

Choonara stelde eveneens vast dat van de 45 nieuwe geneesmiddelen die tussen januari 1995 en april 1998 door de Europese geneesmiddelenautoriteit in Londen (de EMEA) zijn toegelaten, er 29 in principe ook voor kinderen geschikt waren. Maar slechts 10 van die 29 waren ook specifiek bij kinderen getest.

Kinderen hebben evenveel recht op goed geteste medicijnen als volwassenen, vinden de onderzoekers. Het is ironisch, schrijven ze, dat kinderen zo vaak hun medicijnen niet volgens voorschrift krijgen. De strenge geneesmiddelenwetgeving in de meeste Europese landen sinds de jaren zestig was immers juist een reactie op voorvallen zoals het Softenon-schandaal. Softenon was een slaapmiddel voor volwassenen dat ernstige misvormingen bij het ongeboren kind veroorzaakte.

Meer over